Egypt

Egypt

Anotace: Z každé dovolené si přivezu báseň.

Salam aleikum drazí,

posílám vám pohlednici z Egypta.

 

Micrajim, první říše proroků, kde Mojžíš plul v košíku

po Nilu,

na kterém jsme dali oběd a projeli se turistickou loďkou,

kde má milá tančila s chlapečkem,

co za to chtěl bakšiš a když dostal,

ani se na tebe nepodíval.

Šukran.

 

Ohromná únava materiálu pod horoucím Sluncem,

majestátní stavby, saharské hory,

dali nám papyrus, písmo a magii..

 

Hluboko ve faraónově hrobce,

namáčeli brka a tepali do zdi,

halucinace ze Slunce a obřadů,

hrabalo jim z toho.

Afuan

 

Egyptolog říká, že vše má svoje pro a proti.

Hyperkomerce a utavený nánosy turistů,

jde to jinak? Autencita a folklor rozdrbaný

jako korálový útesy.

 

Ale co ten foklor je?

Pohublá dítka na oslíkovi?

Plantáže plné chudoby?

 

Habibi.

Za dolary udělaj cokoliv,

jsou k službám,

předvedou kousky, žes neviděl.

 

Mít prachy, koupil bych si Egypt celý,

smlouval o ceně, svrhnul Sisiho,

šli by za mnou, stačí každému dolar nebo dva.

 

Ale jak vládnout zemi plné přírodního bohatství

a lidské chudoby?

 

Kaif halak?

Pyramidy jsme neviděli, v letadle byli na opačné straně,

tak snad příště,

ryby se chovaly divně,

když zaútočil žralok.

Majestátní bída, kde se sráží

tolik vjemů a výsledek zanechává pachuť na patře,

i přesto, že chutnal dobře.

Autor Alexandr Rakita, 13.06.2023
Přečteno 230x
Tipy 8
Poslední tipující: Frr, šerý, Psavec, Marten, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Děkuju za komenty. No nám zatím jednou stačilo, možná někdy v budoucnu. Jako určitě super vidět a zažít Egypt, ale jsou i další krásné země.

15.06.2023 13:50:40 | Alexandr Rakita

když já bych teď už do Egypta něchtěl..a to jsem po něm už jako dítě tolik toužil-když jsem hltal svou zamilovanou knížku-"Zlatý faraon"... ST*

13.06.2023 22:01:45 | Frr

Jak průvodce bedekeru i pěkná poetická pohlednice*
Těší mi, že ses po dlouhé době objevil.
Tak si to užij a zdravím*

13.06.2023 20:38:13 | šerý

problém světa je jeho bohatství...chudým nepatří a bohatí ho mají pořád málo...díky za působivý vhled do tajemné země

13.06.2023 12:45:54 | stormeater

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí