Láskomorná

Láskomorná

Anotace: Kterak proplouti soukolím soudobé lidovlády...

Vášeň krutě rozum umořila,

zase lůza chopila se žezla,

Přesvatá lež nad zemí zvítězila,

a nenávist jen po proudu se svezla.

 

Vyhasly výhně, v nichž rodily se meče,

a spratků procesí je víc než král,

v korbel zášti krev vlasti naší teče,

a lichvář pokoutní se směje opodál.

 

Dál mnou si ruce kati vlastních dětí

a zpod nebeské klenby prší led,

triumfem lásky je za promluvu stětí

a Slunko nahradil nám posel běd.

 

Vře uhel rozpálený vztekem, potem tváří

když zuby rabů drtí suť i splín.

A bez únavy vyšší rozum naši mysl maří

nás krmí křivda, nápojem nám stín.

 

Za mrzký peníz, kratochvíle udáváme druhy,

stačí jen přikývnutí a trochu sehnout hřbet.

Pomněte však, tygr nemění své pruhy,

až nadejde čas, my půjdem' zabíjet!

Autor Oxík, 10.09.2020
Přečteno 229x
Tipy 8
Poslední tipující: gallatea, Emily Říhová, Donne, jenommarie, ARNOKULT, Tomcat, šerý
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

V popise tomto dá sa nájsť,
viac než len krajina vojnou zmučená,
každý, kto prežil rokov pár,
vie, čo ktoré slovo znamená...

30.09.2021 19:35:13 | gallatea

Moc pěkné jinotaje, hodně pravdy.
Díky za ni.

13.09.2020 11:05:36 | Donne

Jsem rád, že se setkala s porozumněním :) Díky.

23.09.2020 12:38:23 | Oxík

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí