Šalmaj

Šalmaj

Anotace: Sonet z cyklu "Hudební nástroje"

 

Hlas šalmaje letí prostorem nad tichým hvozdem

vstříc štítům planoucím odleskem západu slunce,

to pastýř hraje před salaší a rozpráví tak s drozdem

o lidské touze, než pastvu rozezní zvonky každé ovce.

 

Šalebný zvuk šalmaje zní oparem stinné doliny,

kde burácivé vody svážejí v důl dřevo roklinou,

tak voraři hned pochopí, že nezůstanou bez viny,

když pozdrav Milce v přístavu lehkovážně pominou.

 

Dul pastýř na šalmaj tak smutně, až zahřměly hory

a přívaly slz ho odnesly do Faunovy harendy.

Snad voraři tu zprávu roznesli na přístavní dvory.

 

Zle plakala Milka a zvuk šalmaje podle legendy

proklela pro její vliv šalebný, jež vždy slyne z nory

všech nestvůr děsivých, aby ťala srdce – jedno kdy.

 

 

Autor Zoroaster, 25.10.2023
Přečteno 119x
Tipy 4
Poslední tipující: Marten, RadoRoh, Psavec
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí