Krumhorn

Krumhorn

Anotace: Sonet z cyklu "Hudební nástroje"

 

Nástroj, anglicky crumhorn, německy krummhorn

neboli křivý roh, honosí se tak drnčivým zvukem,

že libě ladí sluchu námořníků ládujících popkorn

do svých tlam, když v putyce křepčí vratkým krokem.

 

Tam čtvero krumhornů různého ladění a délek

řinčí do skotského tance písně drsných brachů,

jimž lepé ženy za provize z pirátských jich válek

pomáhají otřepat se a zbavit je měšce prachů.

 

Zvěst o českém myslivci, co zprznil dceru hajného

a poté za hranice uprchl, aby pomoh hanbě zlomu,

až usadil se v mlžném Albionu – není nic tajného.

 

Po letech sám se třemi krumhorny navrátil se domů,

i hráče najal, leč ze vsi s ďábelskými rohy vyhnali ho.

Krumhorny tak příliš nechytly se a shořely k tomu.

 

 

Autor Zoroaster, 27.10.2023
Přečteno 105x
Tipy 5
Poslední tipující: mkinka, šerý, Psavec, Marten
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí