Loutna

Loutna

Anotace: Sonet z cyklu "Hudební nástroje"

 

Tóny strun zvíci kapky deště tiše znějí od gondoly,

když mladý loutnista umně oslovuje krásné ženy

a zvučným hlasem svůdce pěje sladké madrigaly,

z nichž vane roztoužení jako mlha z mořské pěny.

 

Při písních v loutny doprovodu zrudnou dívčí líčka,

zvlášť je-li báseň převzata od Petrarca či Boccaccia

a hudbu složil Monteverdi – tak přimhouříme víčka,

když dívenku loutna povzbudí vábit samotného Dia.

 

Přec loutny doprovod nadevše vážné hudbě sluší,

jíž concerta grossa zkomponoval sám mistr Vivaldi,

s ní sólové party houslí tak podmanivě ladí uším,

 

že nástroj, jemuž hmatník lomí se jak loket bez vlády

a vyduté tělo tvarem hrušku připomíná, dílem božím

zdá se být a zvukem akordů rozteskní i městské nomády.

 

 

       

Autor Zoroaster, 04.11.2023
Přečteno 128x
Tipy 8
Poslední tipující: Marten, šerý, Psavec, MatyhoZmaty, mkinka, cappuccinogirl, Bufik
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Senzační příměry :)

04.11.2023 13:30:29 | MatyhoZmaty

Díky...

04.11.2023 14:04:15 | Zoroaster

Básníku, nádherné jsou tvé verše... nádhernou písní tvá loutna zní...a housle, jež jsi později přidal, ladí...souzvuk libý prodchnul modrý kraj.
Krásný den tobě.

04.11.2023 12:59:35 | cappuccinogirl

Děkuji, ještě jsem přiložil obrázek.

04.11.2023 14:03:47 | Zoroaster

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí