Spinet

Spinet

Anotace: Sonet z cyklu "Hudební nástroje"

 

Hrál mladík na spinet sám sobě pro radost,

hrál z patra bez partu svou skladbu zasněnou,

hrál v duchu prastarém jak z dávných časů host

a nedbal o smutek, jenž přichází vždy s tmou.

 

Zvuk nástroje břinkavý rozléhal se do zahrad,

jež obléhaly stavení ve stejně starém slohu,

v němž řezbář spinet vyrobil pro vlastní ženu snad,

aby tak v srdci okřála a k hudbě rozvinula vlohu.  

 

Hrál mladík prsty štíhlými a z kláves vzýval dobu,

kdy milujícím ženám soucit k mužům nechyběl

a svatá úcta k manželu v nich zaháněla zlobu.

 

Pak mu i spinet ozvěnou tak hebce v uších zněl,

že jal se květy položit ke kamennému hrobu,

kde lásky pohřbil zklamání a navždy osaměl.

 

 

    

Autor Zoroaster, 10.11.2023
Přečteno 166x
Tipy 8
Poslední tipující: mkinka, šerý, Marten, Psavec, o3_gambit
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí