Píseň žalobná

Píseň žalobná

Anotace: - Bludné proudy -

Sbírka: Bludné proudy

Beznaděj a slzy . . .

Pokouším se vymanit z pokušení obejmout je všechny
.....................všechny.................................

Mahlerova "Píseň žalobná" - (Das klagende Lied)
na tisíce způsobů transponovaná bolest osamocení
Dnem i nocí bludné ozvěny těkají po mé duši
mžení slz . . . v probuzení do ustrašeného potu
svítání do beznadějně zmařených dnů
pohřbívaných jejich vdovami do oslzených nocí
Bytí - co holá věta
jednoslovné konstatování . . .
- JSEM -
. . . chtělo by se napsat vykřišník
Pauza . . . chvíle zadumání s dovětkem
. . . ještě vůbec ŽENA . . .? . . .
(skončí u otazníku)
. . .
slyším Vaše srdce znít do poledního shonu i v nočních tišinách
když po hvězdách se rozezní do mihotavého chvění
.................Das klagende Lied....................
a blouznivá mámení snů o milování a o rodině a o dětech
rozléhá se po rozdrásané duši až vzlyk bolestný
vyjde po okoralých rtech - až někam nad měsíc - daleko za hvězdy
až tam - kde plodivá temnota a klid je nazývána "JIN"

Pokouším se vymanit z bláhových pokušení
být těšitelem nešťastných bludiček a jejich zbloudilých životů
naslouchám Mahlerově "Das klagende Lied"
jak nese svou melodii do dne i do slitovné noci
a hledám marně klíč od zakletého mřížoví
za kterým zůstaly jste. . . ve své samotě . . .
Autor Těšínský, 12.07.2008
Přečteno 309x
Tipy 6
Poslední tipující: Marfuša, Lota, Šťoura, GM
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Mahler mi zazněl v uších.
Velkolepé.

11.08.2008 10:27:00 | Marfuša

...je to krásné...je to bolestné...je to pravdivé... nevím co bych měla napsat jako odpověď...a tak napíši úryvek z básně Lermontova

Nikdo z nás neobdržel to, co chtěl
a miloval, a jestliže i ten,
kdo dostal z nebe štěstí za úděl,
projde, co bylo, přísným pohledem,
shledá, že mohl žíti štastněji,
nezmařit osud jeho naději.
Leč vlna, jež se dala do běhu,
nemá už sil se vrátit ke břehu.
/11. června 1831/

12.07.2008 19:32:00 | Lota

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí