Od nás - ze záhrobí

Od nás - ze záhrobí

Anotace: ...

„…dech světce, plně živ,
ví, kterak nebýt ohraničen.
On ničí touhu dřív,
než utrpením bude zničen.“
(Vladimír Holan, z básně Subidas)

Stůl a na něm vybledlý zelený ubrus,
okolo pár dřevěných židlí.
A zatím venku na nebi žije Velký vůz.
Však uvnitř čtyři mrtví bydlí.

Na stole v chladných dlaních svírají,
to tekuté zlato chudých.
Jejich zraky do „prolhané skříňky na civění“ zírají
a z duší jejich cítíš vzdych.

Tak večer za večerem a noc za nocí děje se.
Bez křiku rodí se potlačený hněv, strach a spleen.
Nevím, jak dál srdce mé to unese,
tento hnisající život a z úst proud krvavých slin.

A je tu další večer.
A zase asketicky mrskají se zakouřeným tichem
u hnědých sladkohořkých tekutých brambor.
Věčný marný boj. Boj proti sobě samým.

Také jsem z těch mrtvých –
bez vůle, bez síly živě žít,
ach, žít tak bez touhy...

A zase jsem tady,
v tom hlučném záhrobí,
odkud píšu...
Autor Žiťa, 11.11.2008
Přečteno 348x
Tipy 2
Poslední tipující: petříček, Mario de Janiero
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Čím víc mrtvol - tím lépe.
Dobrá báseň.

13.11.2008 19:29:00 | petříček

...když píšeš žiješ!

11.11.2008 21:07:00 | Mario de Janiero

...když píšeš žiješ!

11.11.2008 21:07:00 | Mario de Janiero

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí