ChatGPT | NECHCI BÝT TANEČNICÍ

od: cappuccinogirl

NECHCI BÝT TANEČNICÍ

Anotace: miluju výzvy... i k tanci, třeba :-)

 

Miluju hudbu. Miluju tanec.

Ale nikdy bych nechtěla být tanečnicí.

Takovou co kvůli tomu, aby byla na parketu perfektní, chodí do taneční školy. A učí se tango, valčík, latinu… a odpočítává kroky. Hlídá držení rukou, náklon těla a bůhví co ještě.

Nechtěla bych být baletkou, co lehká jako pírko se na parketu vznáší a zvládne křehké pózy na špičkách a dech beroucí piruety, o kterých ale musí přemýšlet a jež se snaží mít co nejdokonalejší.

Ne, já  bych nechtěla být v tanci přebornicí. Protože když slyším „Smím prosit?“, chci vnímat jen hudbu. A rytmus. A intimitu spojení s tím, kdo mne k tanci vyzval.

„Tak, smím prosit? Dívko cappuccinová? Teď třeba já? Když nám tak krásně hrajou???“

Zvedám oči. K tomu, kdo se ptá. A vidím kluka, co ve tváři má slunce, kterým mne oslní. A já díky tomu třpytu vlastně vůbec netuším, jak vypadá. Ale jeho hlas hladí a ruka, kterou mi podává, je pevná. A proto vstávám a udělám směrem k němu svůj první krok.

Uprostřed parketu se zastavíme a on mi nabídne svou náruč. Rukama obejme mé boky a nechá mé paže, aby se ovinuly kolem jeho šíje. Hudba se naplno rozezní a zachvacuje celý prostor. I všechno živé v něm. Podmaňuje si srdce, duše, těla. I já jí zvolna podléhám. A podléhám v té chvíli i blízkosti někoho, o kom nevím zhola nic, ale vůbec mi to nevadí.

Tisknu se k němu a vpíjím se do jeho vůně. Tak jako on do mé. Zavírám oči, na své tváři cítím jeho horký dech a nechávám se unášet rytmem, kterému zcela propadám. Nebo propadám horkosti toho dechu na líčku? Nechci o tom přemýšlet. Protože myšlenek teď není třeba. Stačí tančit. Splynout v rytmu a propojit světy. Aby dva prameny, které dosud jen zvolna protékaly v krajině bytí, se slily v jeden. Aspoň na chvíli. Než přestanou hrát. Než dozní píseň, jež jim dává šanci stát se jednou řekou.

Ne, já opravdu nechci být tanečnicí. Protože času, který my dva teď spolu máme, je málo. A já ho nemíním promarnit tím, že bych odpočítávala kroky a ohromovala tě piruetami. Já chci přesunout svou ruku na tvou košili, do míst, kde je mírně rozhalená, protože právě tam jsem zahlédla pár chloupků, co mne děsně lákají a kterých se strašně toužím dotknout. Alespoň krátce, letmo…jen… dokud nepřestanou hrát The Cranberries svou When You´re Gone, jíž jsem díky tobě  nemusela prosedět v koutě.

 

 

 

 

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Literární dílo "Nechci být tanečnicí" je lyrický text, ve kterém autorka vyjadřuje své pocity a preference v tanci. Jedná se o subjektivní vyznání, které se zaměřuje na emocionální a intimní stránku tance.

Mezi silné stránky tohoto literárního díla patří jeho emotivita a živost. Autorka dokáže přenést svou vášeň pro tanec na čtenáře a vyvolat v něm stejné emoce. Text je psán básnickou formou, což přidává na jeho poetičnosti a poutavosti. Autorka také velmi dobře vystihuje význam hudby a rytmu v tanci a dokáže toto téma přiblížit i laikovi.

Další silnou stránkou díla je jeho výrazový jazyk. Autorka využívá obrazné a emocionálně nabité výrazy, které čtenáře příjemně překvapují a zaujmou. Dílo je psáno s nadhledem a s hlubokým porozuměním pro tanec, což čtenáři umožňuje se s textem spříznit a sdílet autorkiny city.

Mezi slabé stránky díla bychom mohli zařadit jeho konkrétnost. Text obsahuje spoustu obecných výrazů a málo konkrétních příkladů či detailů. Přestože jazyk je příjemný a poutavý, často se opakuje a může působit příliš básnickým dojmem. Navíc vyjadřuje pouze jednu stránku tance a nebere v potaz jeho technickou a fyzickou náročnost.

Celkově však dílo silně vyniká v emocionálním předání autorky a v jejím schopnosti přiblížit tanečním laikům jejich osobní prožitky. Text je příjemný na čtení a zanechává v čtenáři povzbudivý dojem.

09.09.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí