Anotace: V té době jsme ještě neznali fialové krávy, takže ten modrý kůň není jejich bratranec. Ale proč zrovna kůň a ještě k tomu modrý, to už dnes netuším. A zřejmě by si nevzpomněla ani ta bláznivá múza, která mi to tenkrát našeptala... ;-)
Sbírka: Retro ze šuplíku I.
MODRÝ KŮŇ
Vzpomínáš si na modrého koně, který provlál spoustu našich snů? Jeho hříva se splétala s tvými vlasy, tak jako se splétaly mé dlaně s tvými a tak jako se proplétaly naše polibky. Byl to jen sen? Kdoví. Jako sen uletěl a jako sen už není, vlastně je jen snem. Snem, který se zdál a už se nezdá - nikoliv snem, který chce být skutečností. Modrého koně vystřídal kůň úplně obyčejný a je nám to oběma trochu líto. Byly to závratné chvíle, kdy modrý plnokrevník vyklusával rytmus našich srdcí; teď ho vyklusává jen ten obyčejný. Obyčejný život, obyčejné city, obyčejná láska. Ne, nic není obyčejné! Všechno může být jen krásné, zvláštní a ještě krásnější a ještě více zvláštní – nebo špatné, horší a ještě horší. Nikdo nemá právo říkat, že žije obyčejně. Ten, kdo to říká, žije špatně (a to není obyčejné, i když časté). Vzpomínáš si na vůni šeříků a konvalinek? Tak voněla naše láska. Ale voněla i jinak, nepopsatelně. Jen my dva jsme ji cítili a nikdo jiný ji už cítit nebude. Každá láska voní jinak, ale tu naši ucítíš při každé vzpomínce a budeš při tom mít úsměv na tváři a mokré oči. Nebylo naším právem zničit to, co se narodí jen jednou v životě. Vím, že máš stejné pocity jako já, a chci ti připomenout, že osud už není proti nám. Modrý kůň netrpělivě hrabe před vrátky. Pustíme jej do svých snů?
Slezsko, 1973 (?)
Nejhezčí modrý kůň, co jsem viděla. Jsou vzácní, ale přece jen jich po světě pár běhá. Jsou to stvoření o nekonečno levelů výš od fialové krávy. Ta chudinka se pajdá někam do země čokolády. A čokoláda je jen umělá náhražka skutečné lásky. To nevědomé zvíře tuhle pravdu však nikdy nepozná. Celou svou existenci se zůstane jen debilně telecky usmívat. Zato modří koně budou tryskem probíhat našimi životy a ve svých rezevlátých hřívách ponesou myšlenky na opravdové štěstí. :O)
30.11.2013 09:06:20 | Tichá meluzína
Tenkrát se po českých regálech ještě fialové krávy neproháněly, ale je fajn, že když už sem ta fialová stáda vtrhla, tak stále ještě zůstaly i pastviny, kde se svobodně prohánějí modří koně. To je moc příjemné zjištění, děkuju za ně :-)
30.11.2013 12:27:39 | Amonasr