Podstata ve verši

Podstata ve verši

Anotace: Jedná se o přírodní báseň, která prezentuje nevědění jako nejvyšší možné vědění. Věnování této skladby patří autorově oblíbené literární postavě – Platónovu Sókratovi.

 

Co počít si, pokud rozum

zdá se býti pouze klamem?

Poznání a vědění přec

největším jsou drahokamem.

 

Za rozměry lidem známé

nedohlédne žádný z nich;

rozumem je neuchopí,

nevyčte ni z dávných knih.

 

Nikdy v klidu neusedne,

ani jeho nenalezne;

ve světě, v němž nicotným je,

žezlo moci nepřevezme.

 

Neoprostit se od všedních

věcí zdá se vražedné, však

pídit se po podstatě, toť

marné a bezvýsledné.

 

Staletí už přemítáme,

dumáme a hloubáme,

bádáme, a čím víc víme,

tušíme, že nevíme.

Autor Adam_Musil, 26.07.2017
Přečteno 432x
Tipy 6
Poslední tipující: mkinka, bogen, Akyš, VEDz RVAHEs
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

pěkně jsi uchopil, neuchopitelné:-)

26.07.2017 09:42:33 | Akyš

Indiana Jones v krajině Vědomí ...

26.07.2017 08:18:43 | VEDz RVAHEs

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí