Thalétovi z Milétu

Thalétovi z Milétu

Anotace: Tato báseň je věnována starému milovníku přírody Thalétovi z Milétu.

 

Thalétovi z Milétu

krátkou báseň upletu.

 

Voda, voda, voděnka –

azurová pomněnka;

že jest ona jediná –

moudrá jeho domněnka.

 

Když dítko na svět přichází,

zavzlyká a slzy roní;

podstatu tak nachází a

pokorně se před ní skloní.

 

Vesluje po mořích širých –

stezkách neprobádaných;

a vstříc dosud neprožitým

časům jím nepoznaných.

 

Voda, voda, vodička –

matka naše stařičká –

všeho bytí rodička, i

každičkého človíčka.

 

Voda – božská Jednota

nevzniká, nezaniká; v ní

tkví náš smysl života –

pravda to převeliká.

 

Vím, všechno pluje na vodě,

Thaléte, můj příteli; pak

nepřikládám náhodě, že

dávno dlíš již v popeli.

Autor Adam_Musil, 24.07.2019
Přečteno 305x
Tipy 3
Poslední tipující: mkinka, Marten
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí