Nesmrtelnost tvá

Nesmrtelnost tvá

Anotace: ()()

Něhou jsem si přál
to zaváté a jdoucí květy
jež mne zavoněli bělostí
jakou cítím v subtilních vrcholech
a žalmů
kéž bych větrem podzimu byl
a spřádal hlasy
k této barvě skladby zpučené.

To je silnější
než-li děva kdesi z jasů
kde jsem se zamiloval
a první verš jí udal pod rtíkem
co v ní se zatrsale pousmálo
to vláčné zdání Nov.

Nyní v těchto vinobraní
sám a zahřátý bývám
sám se hroužím v štěstí i neřestí
to ta lucerna záhadná svítí
a tou jsem bezeslov tichý vchod dýmu.



Smím-li se tě optat
ty serafíne tajnosnoubné tmy
jestli básnicky zažehnu
soulad nyvé hvězdy
abych vyplul k ní
a srdce si bujně přivlastnil
jakoby z loubení předzvěstí
jakou spoutávám pln rozkocháním
její zdrženlivé řasy purpury

bych jak živ vlil

té lásky krví vrávoří

než nesmrtelnost tvá

to přezírá
po svém umu zanícení

jež je i mou algebrou.
Autor Dejvis, 22.01.2023
Přečteno 103x
Tipy 15
Poslední tipující: Iva Husárková, Fialový metal, jort1, šerý, Frr, Helen Mum, mkinka
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Jak píše trefně Helen. Nemusím dál žehlit slov.
Mimo její uvedený postřeh, bych si já přidal "... a tou jsem beze slov tichý vchod dýmu."

22.01.2023 14:14:56 | šerý

Díky díky.. Ono se to vyžehlí snad samo, ;)*

22.01.2023 15:55:38 | Dejvis

Tajemně zvláštní užíváš jazyk ve své básni, je mi příjemné ho číst, a tak Ti děkuji :-)

P.S. Nikdy mě nenapadlo být větrem podzimu, je to pěkná představa! :-)

22.01.2023 12:34:22 | Helen Mum

Děkuji Helen milá;*)

22.01.2023 13:03:04 | Dejvis

St.rada jsem se zacetla do tvých slov.

22.01.2023 11:32:39 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí