Horečka skleněných hor

Horečka skleněných hor

Anotace: báseň o dlouhé tradici sklářství v našem kraji

Sbírka: Jizerské ozvěny, Skleněný déšť (výbor)

V pecích žár barví skleněnou trubici,
až zmocní se v místních sklářích horečka
sklářství mělo v našich horách tradici,
každý musel dřevo svážet do kopečka

Však časy sklářů již odvál studený severák
letité domy které zažily tu skleněnou krásu
hluboko v lesích to byla práce veškerá
zbytky skláren připomínají torzo dávných časů

Ach lesy,sklárnám jste darovaly žár
od brzkého rána výheň bublá, jak láva,
aby po světě celém odrážela skleněný dar
a sklářům z našich hor nevychladla sláva
Autor Petr27, 15.03.2018
Přečteno 587x
Tipy 3
Poslední tipující: Iva Husárková, Anděl
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Petí - krásná, obdivuji Tě, že to tak hezky umíš sepsat!

16.03.2018 07:12:28 | Anděl

díky však tvá tvorba je ještě lepší :)

16.03.2018 23:17:33 | Petr27

Tři iseriny- kniha, která stojí za povšimnutí. O životě sklářů v pohraničí Jizerských hor, vztahu národností a také o politice 1.Čsl.republiky (Iserín=polodrahokam)
Nämlich, jako pohraničí na Šumavě (sklárny, hamry, pily).

15.03.2018 20:51:52 | Lesan

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí