ChatGPT | Návrat domů

od: Klára Němcová

Návrat domů

Anotace: ...

schovám se 

do bezpečné náruče

teplé sprchy

 

abych ze sebe

tvé pohledy

tvé doteky

tvou touhu

smyla

 

abych

pod vrstvou tebe

zase

vlastní kůži

vlastní vůli

sebe

objevila

 

abych

v této rozervané době

zase nepodlehla 

tvým úsměvům

tvým slovům

tobě

 

abych se

po svém útěku

zase vrátila 

domů

k sobě 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo Návrat domů je básnický text, který se snaží vyjádřit návrat k sobě samému docházející po útěku a vzájemné ztrátě se s druhou osobou. Celé dílo je napsáno ve volném verši, který se postupně mění a vrství. První strofa obsahuje celý motiv útěku a pátrání po bezpečí, frustraci, kterou vyjadřuje protagonistka celé situace. Postupně ustupuje do sprchy, do touhy smýt ze sebe to, co bylo, aby se mohla zase stát tou, která byla.

Ve druhé strofě se pak vracíme k tématu hledání identity a vztahu vůči druhé osobě. Po vrstvách, jakýsi symbolický význam pro pátrání po pravdě, po těch, co jsou vlastní, se postupně dostáváme k nejvýznamnější verzi - k sobě samým. Básník/nka tu dokáže velmi jemně a střízlivě popsat proces, kterým prochází každý člověk, který se dostává do takovýchto situací.

Celkově se jedná o velmi silné dílo, kde se s pomocí symbolismu a jazykových obratů snaží popsat návrat zpět ke své vlastní pojmu sebe sama. Slabší stránkou může být přistupování k tématům příliš moderní způsobou, který by se na některého z čtenářů mohl přenést v klišé. Nicméně, samotná jazyková práce díla a trefnost autorčiných slov již takové identifikace brání.

15.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí