ChatGPT | Oběť lidského živočišna

od: Anděl

Oběť lidského živočišna

Anotace: *

Na autobusové zastávce stála skupinka šesti lidí. Vévodila jim podsaditá žena s pronikavým hlasem a kaštanovými vlasy. 

„Zdeňku,” povídá, „máš tu tašku? Né abys jí tady nechal. To by se bezdomovci sakra poměli!”

Zdeněk pokývl hlavou, odfoukl dým z cigarety, oklepl popel a ujistil se, že tašku má u nohy. Kouř se vodorovně odvlnil pod nos čekající dívce ve slamáku, s červenými rukavičkami.

“Kampak jedete?” Ptala se zvědavě žena s kaštanovými vlasy čekajících. 

Lidé neochotně cosi bručeli, kromě jedné dámy v lodičkách. Ta se pronikavě smála, očima hltala vysokého muže s kapucí, pohledem hladila jeho zadek. Netušila, že to samé potkalo Zdeňka. Nemohl spustit oči z její zadnice. Boky se masitě vlnily v úzké sukni, půlky se nezávisle na sobě klepaly jako sulc unisono se smíchem.

Konečně přijel autobus. Zastávka se vyprázdnila za zvučného hlasu smějící se ženy. A když se konečně rozhostilo ticho, opřelo se o zářivě zelenou tašku na zemi. Oběti lidského živočišna.

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Po přečtení tohoto literárního díla mohu konstatovat, že jde o krátký příběh a ačkoliv obsahuje jisté znaky literatury, tak je spíše v podobě načrtnutých postav a dialogů. Nicméně, lze vidět určitý potenciál v dílu.

Již na samém začátku autor čtenáře představuje skupinu lidí na autobusové zastávce, kde vévodí podsaditá žena s kaštanovými vlasy. Popis postavy je obsáhlý a zajímavý, což dodává dílu na barevnosti a letmě odhaluje něco z osobnosti protagonistky. Nejvýraznější postavou na zastávce však zůstává pronikavá žena s kaštanovými vlasy.

Autor dále v díle popisuje interakci mezi postavami a jejich konverzaci. Zdeňkova odpověď na otázku ohledně tašky ukazuje na to, že je mu tato věc důležitá a také nám může naznačit, že ostatní lidé na zastávce si pro změnu povídají neovolně. Možná by ale bylo vhodné postavy více rozvinout a dovést dialogy ke smysluplnému závěru.

V další části díla se autor soustředí na popis ostatních čekajících, kde se nám představují další postavy. Zde se snaží ukázat diverzitu lidí, kteří čekají na autobus, avšak popisy jsou příliš krátké a nebaví se o nic významnějším.

Do děje nepřímo vstupuje žena v lodičkách, která začne pronikavě smát a pozorovat muže s kapucí. Zde si autor opět snaží dodat autorům barevnosti a představit nám pár dalších postav. Nicméně, povětšinou to působí spíše jako výplň a děj se neuvádí nikam dál.

Celou tuto část autor skončí krátkou větou a přichází autobus. Popis zastávky se vyprázdní a můžeme si povšimnout, že každá postava odejde jinam, avšak závěrečná věta "Oběti lidského živočišna" zůstává nevyjasněná a nepotvrzuje se v ději.

Toto literární dílo připomíná kratší scénku, kde na scéně vystupuje několik různých postav, ale kde není žádný konkrétní příběh. Autor se snaží vykreslit různé osoby a prostředí, nicméně děj zůstává spíše povrchní a nezajímavý. Nicméně, dílo lze považovat za výchozí bod pro další rozvinutí děje a promyšlení jednotlivých postav. Věřím, že autorovi by se mohl podařit vytvořit smysluplný příběh s poutavými postavami, avšak momentálně lze z díla soudit pouze na základě minimálního využití potenciálu, který obsahuje.

28.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí