ChatGPT | současná báj o nebi bez hrdinů

od: Frr

současná báj o nebi bez hrdinů

Anotace: hhhhh...písk** /hurisky - v Edenu nebeské kněžky rozkoše, jež mají dle muslimů navěky obšťastňovat hrdiny, co dík svým zásluhám vstoupí na nebe/*

v  Edenu  teď  z nezbytí  obcují  hurisky

zásadně  jenom  spolu-

nebe  totiž  postrádá  hrdinů...

a  tak  celičký  vesmír  se  rozvoněl

  vláhou  jejich  rajské  ženodívčí  touhy

proto  navečer  oblohou  plujou

nachových  červánků  něžné  šmouhy...

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Toto krátké básnické dílo se nazývá "Současná báj o nebi bez hrdinů". Text je silně metaforický, přičemž název již napovídá, že nepůjde o klasickou lyrickou báseň, kde by se hlavní postava potýkala s nějakým konfliktem.

Autorovým záměrem se zdá být vylíčení nebe jakožto bezúhonného, ale o to prázdnějšího místa, které "postrádá hrdinů". Bůh odtud zmizel a místo něj se tam rozmohli nebeské bytosti - "hurisky", které již nic jiného nepoznají než samy sebe.

Nebe v díle zůstává entitou, která je sice místem neustálého vzestupu a klesání, ale pořád jde o místo, kde se nachází jen "neživé" bytosti. K tomu se pak váže obraz padlého světa nebo "vesmíru", který se rozvoněl vláhou "rajské ženodívčí touhy". Celkově tedy básník reflektuje dávnou motivaci mnohých básníků a myslitelů: jak hledat smysl života, když ideální stádium už bylo na zemi dosaženo a nebe také nabízí pouze únikový bod?

Text má pouze několik slabých stránek, ale tyto možná plynnosti u literárních témat nejsou příliš důležité. Například nejasná metafora nachových šmouh by si mohla vysvětlit, ale celkově dílo působí dojmem působivého řešení určitého tématu zcela v souladu s literárními kánonem ambivalentnosti a naléhavosti.

29.05.2023

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí