Komentáře odeslané

Komentáře slouží k vyjádření vašich názorů, postojů či kritiky.

Nalezeno 231 záznamů. Zobrazuji 1-15.

SVĚT MEZI KLAPKAMI Publikoval(a): cappuccinogirl | Básně » Romantické

Tahle je perfekt, ST :-)

26.02.2024 16:14:58 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

Jsem ráda, že se chápeme :-) :-)

26.02.2024 11:22:49 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

Děkuji za názor zase z jiného pohledu :-) Dávám své příspěvky souběžně ještě na jiné stránky a tam je konstruktivní kritika téměř samozřejmostí a řekla bych, že mi to dost pomohlo, když nechci psát pouze pro sebe, do šuplíku... Nejde o to se zalíbit ostatním, nebo přestat být autentický, ale prostě se jen díky ostatním vypilovat, zase se o něco ve psaní posunout. Příklad: když někdo třeba v próze používá příliš mnoho přirovnání, až to vlastně ubírá na spádu, brzdí děj a působí to tak na většinu čtenářů, kteří to dají vědět, myslím, že je třeba se nad tím zamyslet a vylepšit to, napravit, nic víc, nic míň :-) Některé své texty považuji za hotové a nepotřebuji s nimi radit, ani nad nimi nadále přemýšlet, některé ale ne :-)

26.02.2024 10:42:19 | NigarKalfareagovat

Líp Publikoval(a): Luko tulák | Básně » Ostatní

Opět chápu, podobné myšlenky mám taky často v hlavě...

26.02.2024 09:56:47 | NigarKalfareagovat

Bomby Publikoval(a): Luko tulák | Básně » Ostatní

Další, co bytostně chápu, je to děsivé...

26.02.2024 09:55:37 | NigarKalfareagovat

Nám bereš čas Publikoval(a): Luko tulák | Básně » Ostatní

Moc hezké, mému naladění to vyloženě sedí ;-) :-)

26.02.2024 09:53:56 | NigarKalfareagovat

vyčerpat všechna co by, kdyby Publikoval(a): Loveless | Miniatura, hříčka » Fantasy

Perfektní a naprosto to chápu... ST.

24.02.2024 13:06:42 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

A ještě k tomu kýči - do toho jsem se úplně zamotala, vzala jsem to příliš obšírně. Kýč je jednoduše řečeno prostě něco bezcenného, plytkého, příliš umělého, bijícího do očí na první pohled... Kdo má opravdu cit pro umění, kýč pozná, ať se to týká básně, módy, nebo třeba vybavení domova... Jinak ale samozřejmě i kýč se může líbit a někdy je v umění i záměrem jako provokace, třeba extravagantní módní přehlídka, nebo některé instalace Davida Černého - dle mě. Vidíš a zase jsem skončila u té relativnosti :-D Dost už radši :-)

21.02.2024 17:50:48 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

Kaji, upřímně nemám slov. Nevím, jestli tě tím spíš potěším, nebo spíš urazím, ale dle mě tvá nejhezčí báseň vůbec. A ani bych neřekla, že se u ní vytrácí poselství mého textu, všechny tři jsou podobné a ta má až na třetím stupínku..... Úplně si mě zastínil. Moje je více popisná, výpravná, tvoje je krásně abstraktní, plná fantazie. Klobouk dolů. I Kryl by ti ji určitě pochválil... (Dej ji klidně tady na liter - myslím na svůj profil a uvidíš, co ostatní.) Díky za ni, krásné čtení.

21.02.2024 17:25:00 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

A s tím kýčem je to ještě mnohem a mnohem složitější. Vezměme si třeba latinskoamerické, nebo turecké telenovely. Nám středoevropanům připadají většinou prostě kýčovité - přehnané, směšné. Ženy středního věku se u nich zase často zasní - to zas vypovídá už o úplně něčem jiném... Jak ale asi připadají samotným latinskoamerickým, či tureckým tvůrcům a jejich divákům? A cokoliv s romskou/cikánskou tématikou - knihy, filmy, jejich obydlí - to je samý patos, vášeň, hrdost, pýcha, krev - až kýč pro nás? A proč pro ně ne? Je to o mentalitě, povaze... Je to hlavně RELATIVNÍ? Poslední příklad - sleduju na FB skupinku, kde lidé dávají fotky svých maličkých prostorů k bydlení. Někteří mají své bytečky zařízeny z tak neuvěřitelných kusů levných cetek, z tak neuvěřitelných předmětů, pouťových, pozlacených - "vyloženě" kýčovitých, ale dohromady to působí tak originálně, tak výjimečně, že se takto vyzdobený, uspořádaný byt dá nazvat uměleckým dílem. Nevím už, co s tím dál... :-) :-)

20.02.2024 14:07:29 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

A teď k tomu kýči - mnohokrát mě napadlo, že když bylo něco poprvé, první, kýč to nebyl. Když je dnes někdo výjimečně dobrý například v hudbě, stejně už bude vždycky připomínat někoho před ním, stejně bude už jen kopie, protože za ty stovky let už bylo opravdu vše řečeno, napsáno, složeno. Na druhou stranu nikdy žádný člověk nevymyslí úplně totožné dílo, takže já slovo kýč, nebo kopie nemám ráda, jsou to prostě jen obměny. Zas se vrátím ke své básni Silvie, která se zde líbila nejvíc. Na písmáku byla nazvána kýčem a že spojení "vlasy barvy skořice" už dávno použili staří Sumerové. A co jako? Určitě nenapsali úplně stejnou báseň jako já :-D A já tam prostě tu skořici chci, nechci napsat, že má oranžové vlasy jak osvětlení nočních reklam třeba :-D A já jsem navíc staromilec každým coulem. Mám ráda i určitý patos a archaismy a to je dneska zase kýč. Vypadla jsem prostě z jiné doby - buď někde z osmanského harému 16.toletí (proto i ta přezdívka zde :-D), nebo z Máchovy Prahy. Mám to holt v dnešním světě těžké, většinou mi nerozumí :-) A já mu taky ne :-)

20.02.2024 14:00:33 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

A jak by spolu měli postavy v té básni komunikovat? Vždyť se drží za ruce! To je jedna z nejintimnějších komunikací, každé stisknutí, zachvění, pohlazení, vždyť jen ta fyzická přítomnost druhého, jeho holé kůže - dlaň v dlani... Pevně se držet za ruce a společně nasávat atmosféru historické části města, atmosféru romanticky pochmurného únoru a těšit se, kam se spolu vydají dále... Nic víc to není a přitom tak moc! A když je partner naladěný na stejnou vlnu, i když on je muž a já žena, můžeme to vše vnímat téměř totožně. Navíc tu fotku fotil on, ten z mé básně, opravdu přímo souvisí s tím zážitkem, který v básni popisuju a ta fotka vypadá atmosférou přesně jako moje vzpomínka v hlavě. Snad nemluvím o voze a ty o koze :-D ;-)

20.02.2024 13:44:45 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

Díky za názor, asi to tak nechám, většinou je správné to, co člověka napadne jako první, přirozeně, bez přemýšlení...

20.02.2024 13:32:47 | NigarKalfareagovat

Držíme se za ruce Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

Kaji, díky za tak obsáhlé komentáře. Potřebovala bych si je pročíst 2X a hlavně v klidu... Tak aspoň něco k tomu co nejstručněji. Jak mnozí zde i na písmáku psali, že tam cítí lásku, tak mě to potěšilo, ptž o to hlavně mi šlo. I když je tam popsáno především město, podstatné tam je to "držíme se za ruce", proto se tak báseň i jmenuje. Několik jednotlivců to tak ale nevidělo a vnímali to spíš hlavně jako popis města a tu lásku tam tak nějak okrajově. Vidíš, jak rozličné je vnímání lidí. Pro mě je správně to první. U některých básní vím, že jsou hotové a dál nad nimi nepřemýšlím, tady prostě ne. Popisné sloky pátá a šestá by šly vynechat, stačilo by přidat do třetí sloky ke krámkům ještě kavárny a bylo by tím naznačeno vlastně vše, co rozvíjím dál - horké polévky a voňavé kávy by každému už naskočily automaticky. Proto je to tak nerozhodné - pro polovinu lidí je lepší zkrácená verze, pro polovinu původní, v pořádku jsou asi obě. Teď se rozhodnu podle sebe, jak to cítím já. Je to procházka městem, kdy dva zamilovaní lidé jdou mlčky a vnímají tu atmosféru místa (jakéhokoliv). Je úplně jedno, kde jsou, drží se za ruce, cítí teplo a energii toho druhého, cítí brnění v dlaních a to stačí. To je to podstatné, zásadní, stěžejní na celé procházce, na celé básni. A je úplně jedno, kam se uchýlí (třeba do toho Elektra :-D) - v hospůdce nad horkým svařákem můžou třeba začít živě diskutovat a třeba taky ne, to opět není podstatné, podstatné je, že tak, či onak, budou se pod stolem jistojistě držet za ruce... A to stačí.

20.02.2024 13:31:55 | NigarKalfareagovat

Královna palačinek Publikoval(a): NigarKalfa | Básně » Láska

Děkuji :-)

20.02.2024 11:13:36 | NigarKalfareagovat

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí