Púť

Púť

 

 

 

                     PÚŤ 

 

 

 Baliac sa na dlhú púť  

 rozlúčim sa s domovom, 

 požehnaný kraj môj buď, 

 chystám sa žiť po novom.

 

 Celé míle putujúc, 

 unavený ani pes,

 rozhodnutie ľutujúc, 

 utrpenie, hrôza, des.

 

 Štyri páry topánok 

 zodrané už počas púte,

 môj spoločník škovránok 

 odpočíva práve v kľude.

 

 Na čistinke táborím, 

 nové sily naberám,

 ľuďom v meste neverím, 

 kamarátov vyberám.

 

 Vodou z lesnej studničky 

 celé telo osviežim, 

 s džbánom plným vodičky 

 rýchlo ďalej pobežím.

 

 Horúčava obedná 

 o sily ma pripraví, 

 krátka siesta poobedná 

 deficit hneď napraví.

 

 V páľave sa ťažko kráča, 

 nechce sa mi ďalej ísť, 

 keď pot celé telo zmáča, 

 vejár by sa mohol zísť.

 

 Vytúžený letný dážď 

 po mesiaci prichádza, 

 z náhlej búrky sprvu zášť 

 hlavou mojou prechádza.

 

 Prečkať búrku v závetrí, 

 v suchu dobre schovaný, 

 osvieženie v povetrí, 

 ochladenia závany.

 

 Ďalší úsek cesty čaká 

 odvážneho pútnika, 

 dvojtýždňovú štreku maká, 

 výkon hodný štátnika.

 

 Už sa blíži do cieľa, 

 trasu zdolal statočne, 

hoci síl už niet veľa, 

 vítaný je sviatočne.

 

 Poďakujúc za priazeň 

 všetkým blízkym priateľom, 

 poriadajúc aj kázeň 

 so smiešno- šťastným ortieľom.

Autor Peter35, 04.09.2021
Přečteno 245x
Tipy 5
Poslední tipující: šerý, Frr, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Dobře si popsal tuto pouť. Krásný den.

04.09.2021 08:10:46 | mkinka

Srdečná vďaka. Krásnu nedeľu aj tebe do Polabia.

05.09.2021 06:05:35 | Peter35

Děkuji a Tobě také hezkou neděli.

05.09.2021 07:40:33 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí