Hrdina

Hrdina

 

 

 

                         HRDINA 

 

 

 Obľúbený hrdina 

 zo slávneho románu, 

 celá naša rodina 

 číta nocou až k ránu.

 

 Vždy statočne bojuje, 

 do súboja vyráža, 

 svieži vetrík zaduje, 

 keď hriešnikov poráža.

 

 Ničoho sa neľaká, 

 obraňuje pravdu, česť, 

 súper úder nečaká, 

 zvíťazila malá lesť.

 

 Koľké krivdy napravil, 

 čo naši páni stvorili, 

 neprávosti opravil, 

 čo biedny ľud morili.

 

 Počet skutkov na tucty, 

 porátať ich umenie, 

 prejav panskej neúcty, 

 nariadili mučenie.

 

 Vzkypela však v ľude žlč, 

 hrdinu si obráni, 

 národ múdry, hnevom blč, 

 katastrofe zabráni.

 

 Utekajú páni preč

 ratujúc si život holý, 

 stratili už hlavnú reč, 

 hoc pri moci by radi boli.

 

 Hrdinovi na slávu 

 zvoláva ľud zborovo, 

 aj skromnejšiu oslavu 

 vystroja mu nanovo.

 

 Dávno takej veselice 

 v celom kraji neznali, 

 od frajerky bozk na líce, 

 lásku všetkým priznali.

 

 Bolo že to radosti, 

 keď im svadbu chystali, 

 na znak úcty, hrdosti 

 všetky sváry prestali.

 

 Hrdina už vedie kraj, 

 bieda volá na ústup, 

 darí sa mu vravia vraj, 

 chotár zrelý na postup.

 

 Statočne on kraľuje, 

 múdro ba aj odvážne, 

 lepšie časy maľuje 

 s pokorou a rozvážne.

 

Autor Peter35, 26.03.2022
Přečteno 291x
Tipy 6
Poslední tipující: Equus przewalski, The Crow, Emily Říhová, mkinka
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí