Peručenče Lucifere / ego a Já

Peručenče Lucifere / ego a Já

Anotace: Báseň o Luciferovi a jeho cestě, kterážto je metaforou na lidský život. Lucifer je zde Světlonoš, bytost jejíž pravé Já je Boží světlo (Bůh), která však se od svého pravého Já odvrátila v tušení svého já někde jinde. Tato iluze se nazývá ego.

Peručenče Lucifere,
světlo boží v sobě’s nosil
z něho zrozen a jím byv
tedy proč obrátil’s sebe
a spustil v sobě’s touhy vliv?

Podlehl jsi té iluzi,
jako jeden každý z nás,
že žijeme v nesnází cele
a ve snu že se žije snáz.

Po pomíjivém stále dychtíš
a už jen to, že vůbec dychtíš
to je přeci děsně špatné…

špatné?
dobré?
že by zase iluze ta samá?
Dobré, špatné, správné chybné
Toho v světě nikde není.
Toužíš po blaženosti pohlazení?
Potom však můžeš být zklamán
Proto radši miluj, přijmi
Tím pak budeš obšťastňován

Že všechno má svůj tvar a jméno?
Možná, ale není jím.
Tak proč to takto ztotožněno
Ve své mysli i já zřím?
Že má mysl neklidná
a z toho že se rodí zmatek?
Umění však nepozná,
ten, v kom není ega šotek.

Peručenče Lucifere,
světlo boží v sobě nosíš
z něho zrozen a jím jsi
jiného však nejsi ničím
i když věříš v iluzi

To světlo boží to je Bůh
Věčný, stálý, prostě jsoucí
Nebo si mu říkej Duch
Bez rozměru, bez proporcí.
Ehje ašer ehje
Autor Mapaf, 24.09.2011
Přečteno 443x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

g.o: i v dnešní době se najdou lidé,
kteří to téma hledají
tak proč ho hledat jinde
či snad někde potají?

Né nechci se zavděčit, oslovit lidi
a hledat témata jenž mají zvuk.
Stačí mi malounko, kdo chce ať vidí
když někdo nechce, to je mi fuk :)

čas.běží: Byv je přechodník minulý od slova být... (např jít: jdouce, svítí. svítíc, přiběhnout: přiběhnuvši atd.)

26.09.2011 19:38:00 | Mapaf

Báseň vcelku špatná není,

leč do této doby špatně se hodí.

Zkus příště téma lidem bližší,

lepší komentáře tvé uši uslyší.

26.09.2011 18:33:00 | Goethe.one

co je byv?
promiň, ale mě to vadilo si to i dočíst!

26.09.2011 01:23:00 | čas.běží

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí