Jidášovská mše

Jidášovská mše

Anotace: Babička jednoho večera poslala vnučku na mši a ona na ni zapomněla. A když pak běžela v tom nečase ke kostelu, najednou pro ni všechno bylo její vinou. ...člověk si je někdy tak strašně jist tím, že je vinen...

Na kočičích hlavách na náměstí jsem zčeřila hladinu kaluže.
Asi...?
Odkudsi se s větrem zvedl houf holubích křídel.
Míříc ke hřbitovu.
Na svátečních šatech jsem roztrhla jeden z cípů sukně
o větvičku v parku.
Nechávám si zemi utíkat pod nohama,
svírajíce v rozmáčených prstech zažloutlou, zvlněnou knížečku po babičce.
A svatá písmenka stékají po předloktí
jedno po druhém
na bílý lem rukávu.
Ach, odpusť, babičko, mše už začala
-ač beze světa za železnou branou chrámu Páně.

Kříž z růžence mi na hrdle jen těžkne
a pod mozaikou Jidáše
bývá na rozpukaných ostatcích schodiště tak krásně teplo... .
Na dlani si nosím dvanáct bubeníčků,
jenž znova a znova hledají své moře mezi řádky Bible.

Sedmerým zazvoněním pak a posledním dukátem
nám večer ozdobí ty dluhy.
Za déšť a louži.
Za keřík v parku.
Za kostel a jeho nedobytná vrata.
Za Jidáše s křížkem na krku 
...za mne.

Utopí vzpomínky v krvavém chrámoví
a zhasne uplakaný den.

Autor WOAM, 11.04.2006
Přečteno 621x
Tipy 1
Poslední tipující: chicacheca
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

I přesto, že jsem zde nenalezla snad jediný rým, jedná se o opravdovou poezii. Je to naprosto skvělé. S čistým svědomím Ti dávám 100. Ale ono by to chtělo ještě víc:-)

22.04.2006 17:53:00 | semiramis

To je výborné!!!Moc povedená báseň...

11.04.2006 17:51:00 | Erratic

Jen jsem četla a koukala s obdivem a úžasem ve svých doširoka otevřených očích. Tohle by siměl přečíst každý, aby věděl, jakou cestou se poezie ubírá. Gratuluju k talentu:o) Sunny

11.04.2006 17:48:00 | Sunny

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí