Pokora

Pokora

Anotace: Co je víc? Moudrost, pýcha, pokora?

Šel jsem takhle kolem bistra,
poslouchám jak v koruně stromu něco píská.
Ptáče malé na mě z větví kouká,
je to sýček - sova hloupá.

Od kdy sova je znakem moudrosti,
když po nocích létá a moc nešustí.
To staří Řekové si řekli,
že sova bude moudrá a před ni poklekli.

Poklekli před moudrosti lidstva
a podle nich vědomostem patří pocta.
Moudrým býti určitě je skvělé,
má to však vady některé.

Kdo moudrost lidskou staví do čela,
toho pýcha často stráví zcela.
Pokorným být patří se,
to Bohu libí se velice.

Autor Karel Doktor, 17.10.2020
Přečteno 214x
Tipy 10
Poslední tipující: Emily Říhová, Dejvis, mkinka, Majda, jenommarie, Tomcat, Frr, Guldrun, ARNOKULT
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Bez pokory k životu..by jsme si neuměli ničeho vážit. ;)

17.10.2020 21:19:03 | jenommarie

18.10.2020 10:22:27 | Karel Doktor

18.10.2020 10:22:09 | Karel Doktor

Samozřejmě pokora.

Já prosím pouze o pokoru,
jež k utrpení přichází,
při nekonečném rozhovoru
ve stínu vlastních nesnází –
o ostrov v dálce na obzoru,
kde víra nikdy neschází.

17.10.2020 16:48:42 | ARNOKULT

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí