Fantasmagorie neználka historických reálií

Fantasmagorie neználka historických reálií

Pluji korábem stoletími

A stanu-li se prvorozenou klisnou Čingischána

na níž šípem zasáhne vzdávající se zajatce

jsme v krvavé historii ne v dětské pohádce

a ona brzy skoná celá uštvaná

 

A stanu-li se žebrákem v revoluční Paříži

na jehož dlani zeje hnisavá rána

kolik let a kolik dní

čeká než bolest odezní

a on zhyne za časného rána

 

A stanu-li se slzou na líci Krista umučeného

jenž modlil se za nás

před příchodem těch čertů v Getsemany

aby nás ochránil od zlého

a dával pokrm z nebeské many

 

A stanu-li se štětcem Leonarda

jenž hledal na plátně úsměv Mony Lisy

a nevzešla z toho ani šereda ani fešanda

Mona Liso, také it easy

každá žena nemůže být Kardashianka

Autor Equus przewalski, 10.01.2023
Přečteno 175x
Tipy 9
Poslední tipující: Fialový metal, Stanislav32, Sonador, Marten, mkinka, Frr
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Leonardo da Vinci v obrazu nechal šifry i čísla. Viděla jsem Monu Lisu vystavenou, dílo je tak krásně magické a umění v rukách štětce Leonarda je obrovské.
Viděla jsem i žebráka v Paříži a jeho slova si nesu stále sebou, nejsou mlhou, ale salvou, bolestnou i křiklavou do morku kostí.
Povedená básněnka.

10.01.2023 14:16:20 | mkinka

Ano

10.01.2023 14:09:00 | Equus przewalski

...určitě jsi chtěl napsat stanu-li>...***

10.01.2023 14:07:40 | Frr

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí