Vzpomínky na Afriku

Vzpomínky na Afriku

Anotace: Báseň o kultuře a lidech Afriky

Holub ráno snídal pod dřevřeným krovem
cestovní horečka hřeje jak kamna na Sibiři
chci teď říci pouze jedním slovem
na dva týdny můj byt osiří

Vypravil jsem se na černý světadíl
do země otroků a žíznivé Sahary
pojedu stopem i lodí abych nezradil
lid jenž se s nákladem vracel ze soumary

kolem ohně sedí domorodci a jejich šaman
na krku se jim blyští amulety od mulatů
jejich chýše nejsou kdovíjaký apartmán
proto převlékám se do otrhaných šatů

Černoušci mě přivítali a pozvali do kruhu
v kotli nad plamenem vaří se voda
,,Zůstaň s námi ty bledý dobrodruhu
Africké zemi každý svou duši zaprodá''

,,Nemohu s vámi zůstat drazí nativní
má zem je tisíce kilometrů za mořem
jako vy zde dlouhá léta bydlím v ní
má dívka mě doma čeká na dvoře''

Starý šaman mi daroval svojí dýmku
aby cestou mou zaháněla temné duchy
hoř ohni posvátný a služ věrně plamínku
ať nemám ze vzpomínek po Africe zlé předtuchy
Autor Petr27, 08.09.2017
Přečteno 772x
Tipy 2
Poslední tipující: Iva Husárková, Kapka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ta země hřeje, volá z dáli.
Směje se a pláče, krásou opájí,
chudá i bohatá, vroucí.
Tichá a zvoucí, volající. Ta země...

08.09.2017 22:08:20 | Kapka

pěkné :)

10.09.2017 18:24:30 | Petr27

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí