Jakub a kouzelná jedle

Jakub a kouzelná jedle

Anotace: Přebásněná pověst z Bedřichova o lásce Štěpánky a Jakuba

Sbírka: Obrázky z Bedřichova

Když kopce pokrývaly lesy
slunko koukalo zpoza hory
tam starý myslivec žil kdesi,
na samém okraji panské obory

V hlubokých lesích, se studánkou,
kde stála stará roubená chalupa
ve které žil dědeček se Štěpánkou
tam jednou hostili učedníka Jakuba

Tak se stalo, že oba mladí
ucítili v srdci lásku žhavou
Jakub a Stěpánka měli se rádi
spolu vyřešili otázku ožehavou

S požehnáním jejího dědy
se mladí lidé rychle vzali
tím prolomili pevné ledy,
jen Dornsta svatbou štvali

Zlý rytíř chtěl dívku pro sebe
převlékl se proto za mnicha
nad ním svitilo modré nebe
tak vyjel k hájence, do ticha

Marně dědeček svou vnučku bránil
zlý rytíř nebohou dívku svázal
Jakub by Štěpánku rád chránil
proto moudré Trudy se hned tázal

Trudy předala Jakubovi větev z lísky,
jež proměnila Štěpánku v štíhlou jedli
mládenec zatím bojoval s ohnisky,
než plameny v hájence zcela zbledly

Ztratil však v ohni kouzelný proutek
bez něhož nepromění dívku nazpět,
než ve vsi zakorhal ráno kohoutek
musel u vysoké jedle denně trpět

Láska však zlomila kouzlo lísky
přes den byla Štěpánka paní domu
na noc odevzdala své tělo stromu,
aby chránila hluboký les malé vísky
Autor Petr27, 30.10.2020
Přečteno 332x
Tipy 8
Poslední tipující: Malá mořská víla, Dědek, jenommarie, Emily Říhová, Psavec, Akrij8, ARNOKULT
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí