Beze snů přeci nelze žít

Beze snů přeci nelze žít

Anotace: Báseň o umírajícím snu, který snem být ani numusí.

 

 

Beze snů přeci nelze žít

Slunce se dere nad obzor.
Lampy shrbené smutně shlíží v zem,
a ospalý pán líně zazívá, vzápětí
sprostě zatažen ke stromu svým psem.

Chodníky znovu ve sněhu zakryty.
Stejně tomu je snad už šestý den,
ale proč svět chce, abych vstal,
proč nesmí se dál mi zdát ten jedinečný sen.

Nejspíš proto, že žít ve snech,
je ze všech nejušlechtilejší dar,
který se ale nehodí pro nikoho z nás,
neb lidské sny nejsou víc, než zbytky par.

Ale nesmíte mě žádat o to,
abych ze svých snů navždy odešel,
protože stejně jako tyto páry,
tak i lidský život bez vody by nikdy nevzešel.

Autor Karel Emanuel, 03.05.2012
Přečteno 426x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí