Každý večer, Prebúdzanie

Každý večer, Prebúdzanie

Anotace: o spánku, ktorý neprichádza

Sbírka: Kto je človek - básne pre náročných

KAŽDÝ VEČER

Každý večer sadnem na vlak.
V spacom vozni ľahnem na lôžko.
Odkladám bremä, kufre, vak.
Hlavu podsteliem batôžkom
modlitieb, myšlienok, snenia.
V očiach mám blízkych siluety
na palete jasnozrenia.

Umknem z kruhu reality
do otvorených verají
celkom roztvorených dverí,
do bielych májov v snivom kraji,
v ničiu náruč, v ničie viery.

V túžbe čakám polnočný vlak.
Bojím sa, že znovu mešká.
Ťažké je bremä, kufry, vak
preniesť zo včera do dneška.

Kde odchádzam na výlety
ľahký, bosý, nahý, len tak..
v neistotu zaodetý?

Odlietam voľne ako vták?
Tlačia ma bremená, kufry, vak?
Vynechá spoj polnočný vlak?

Čo urobím ak bude tak?


PREBÚDZANIE

Vynáram sa.
Z hlbokej či plytkej vody?
Do náhody, do nahoty.
Z tmy ničoho do brieždenia.
Do pále i do sneženia.
Budovania i ničenia.

Kedy uzriem Večné svetlo
alebo Tmu?
Nájdem bránu odopretú?
Nájdem bránu zamknutú?
Alebo Nič?

Ničíš sa človek denne?
Tak sa znič.


Anna Vodičková
Autor annav, 25.10.2017
Přečteno 520x
Tipy 1
Poslední tipující: Anděl
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí