Vem si

Vem si

Vem si ze studny bezedné,
halíř cenný,
a za prodej v prodejce,
ten měchýř solí, umanut,
tím přesolením.

Vydej se k té hradbě,
a rozkaž pánům,
co se má i nemá stavět,
pokrmem manů.

Kradni bohatým,
ty zlata kradená,
chudým dávej,
ty mince chřestící,
po mincích zmařená.

A to, co nemáš,
tak vypraš,
po koberci vyraž,
že vyrazíš ty dveře,
kde je prach i lež,
v lakomství lakotném.

Z posledního vydechni,
penízům se stáváš Ty,
proděravěle,
baron, či šlechtic,
jest chudší,
než li krysa,
potkaní.

Bez ocasu není klasu,
kormidlem věz motor,
pohánějíc vlasem,
vlysům z kořene,
co rotorem vlévá,
to blahem nevlahé.

Poctivostí obživneš,
dlátem z ocele,
vydláždíš,
ty kmeny mahagonů,
ve zkamenělých měst.

A dešťem monzunů,
vpiješ,
bonsaj mníšků,
ve skalce stěn,
alla prima pěst,
vypěstěných hlínou,
zabahněných cest.

Cestou, necestou,
po cestách i v cestách,
vídám desítky,
co mi hrdlem ráčí,
omakem neporučí,
to kručící,
křupkou,
krůpějící.
Autor Dejvis, 26.10.2020
Přečteno 147x
Tipy 6
Poslední tipující: Emily Říhová, Frr, Psavec, Tomcat, ARNOKULT, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Celé pracné

26.10.2020 20:04:49 | Dejvis

A závěr je propracovaný.

26.10.2020 19:58:15 | mkinka

Díky moc:*)

26.10.2020 18:52:53 | Dejvis

Dobré

26.10.2020 18:51:09 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí