Skáči přes kaluže

Skáči přes kaluže

Skáči přes kaluže,
a kalužemi se brodím,
ve formě živin, mokrý a sám,
utajen před dámou,
lstivých chtíčů,
co svádí rozmarem,
mé rozpaky plaché.

Skáči přes kaluže, v tom bahně,
co podemnou ta nerozvážnost padne.


Doléhá bezmoc, strachem zmítání,
odmítnutí od všech,
co křivdu mi neodpustí.

Možná bázlivost,
činí mně tím, co jsem,
a zakoušet budu,
postojem všelijakým.

Šílím z kalužích,
jakobych v nich ploužil,
a beznadějí zapouzdřil,
a stal se jednou z ní.

Zapřáhnut jsem jako vůl,
té jezdkyně mužských koní.

Poslední skok,
kaluží otrkávám břečku,
jaksi důstojně,
leč způsobem neotesaným,
vracím skoky zpět.

Hle!! Tu velká kaluž,
před palácem honosným,
v pozlacených klikách,
a lžích zaprášených.

Proskočím svižně s vervou,
a pravdu jí předám.

Vyslyš, co ze mně vychází,
nelam srdce, neobcuj,
tu svárlivost,
co hádku neuhodne,
a nechtíc se bodne.

Běž a skákej kaluží,
bahno v ní, ti snad napoví,
čím jsi, uvnitř vnitřním,
ty jedna nestoudná.

Ouha, dámička v šatičkách,
hanbou se propadá,
milostných avantýrek,
kde kaluž slz,
potokem utopí hrdost,
pýchou pádů, oček pavích,
a vleček bezocasních.

Zatřásnou se slova,
kaluží se vypaří,
ač skáče, skáče,
leč nevyskáče,
ten práh zápraží.

A zápražím vyseká důlek,
ta dáma,
co nechová mravy,
nýbrž krávy,
ve stodol svých.

Bůbů, tam setrvá,
než přinese ty sena,
a do pytlů je sváže tak,
jak i odváže,
a kaluž zaskočí.
Autor Dejvis, 20.11.2020
Přečteno 133x
Tipy 8
Poslední tipující: Emily Říhová, Marcella, šerý, Frr, Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Milé Marci * Děkuji za bohatost

21.11.2020 22:37:48 | Dejvis

... Kaluže hluboké jako tůně ...
... Voda v nich studí a zebe ...
... Namodralá se vrství ..
... Na dno vstoupit můžeme ...
... Odrazit se pak ...
... Od bolesti a letět vzhůru ...

21.11.2020 22:27:46 | Marcella

Vskutku každý z Nás..

20.11.2020 12:13:04 | Dejvis

Ano máme svou kaluž. Každý z nás. Ten věčný, věčný stín - alterego Fausta.

Ta kaluž ve Tvé duši pláče
až do propasti vášně teče
do duše klamu – zmaru hráče
jenž utápí se chladné řece

20.11.2020 11:29:57 | ARNOKULT

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí