Gastarbeit

Gastarbeit

 
Co se asi honí v hlavě
mladýho Ukrajince
opřenýho o starou dodávku?
 
Kouří balenou cigaretu s levným
tabákem, jeho hlava je holá,
tělo hubený, za to šlachovitý.
 
Co se honí v hlavě
toho gastarbeitera z východu,
když vstává šestkrát v týdnu v pět?
 
V pronajatém bytě jich bydlí šest,
po dvou postelích v každé cimře.
Ále co. Není zvyklý si stěžovat.
 
Přešel ho hlasitý smích. Už skoro nepije.
(Vhozen do věku empirie.)
 
Tak co se mu žene hlavou?
Roste-li spotřeba, musí růst příjem,
pozor na inflaci?
Tetování tě do určitý míry zaškatulkuje a ty se chtě nechtě
chováš podle něj?
Proč odklízet sníh, když zjara sleze a ty můžeš
aspoň poznat kočičí cestičky?
 
Kouká klidně. Opřený o dodávku.
Zvedá se vítr. Zatáhlo se.
Otevřená sajtna tluče kov na kov 
navzdory nezájmu všudypřítomného
zběsilého ticha.
Autor OpilyJohn, 23.03.2021
Přečteno 227x
Tipy 9
Poslední tipující: mkinka, Marten, Vivien, kudlankaW, Iva Husárková, šerý
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Plný počet. Tohle je můj šálek. Syrovost ulic

30.03.2021 22:36:18 | kudlankaW

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí