Dar

Dar

 

 

 

                       DAR 

 

 

 Obdarovať malým darom, 

 hoc aj slovkom, pochvalou, 

 veď každá pomoc veľkým zdarom,

 cestou k šťastiu pomalou.

 

 Netreba len hmotný dar,

 zavďačenie nákladné, 

 ani žiaden hrnček var,

 len vľúdne slovko príkladné.

 

 To vnáša kúsok potechy,

 vnútro duše pohladí, 

 viac než cena útechy,

 vrásky v tvári vyhladí.

 

 Minimálne snaženie 

 chmúrny výraz osvieži,

 clivotu hneď zaženie,

 zaraz od nás pobeží.

 

 Nič nečakať za pomoc,

 dobrý pocit zo skutku,

 len nezištná výpomoc 

 obracia svet naskutku.

 

 Iba chvála vnútorná 

 vyjadrená potichu,

 hriešna duša pokorná 

 cíti sviežosť nádychu.

 

 Obdiv ozaj zaslúži, 

 prirodzené uznanie, 

 k náprave nám poslúži 

 len kajúcne priznanie.

 

 Odpúšťať nie nemožné,

 taktiež ako symbol daru,

 ušľachtilo pobožné,

 navracia späť z cesty karu.

 

 Darom aj sám život náš,

 vďačíš zaň len rodičom,

 hoc úskalia vekom znáš,

 nádej večným chráničom.

 

 Niet na svete väčšej ceny 

 ako iba život sám,

 akejkoľvek inej meny 

 ochotne sa v kríze vzdám.

 

 Pesimizmus zahnať preč, 

 čo najďalej od tela, 

 daromné s ním strácať reč, 

 nestojí on za veľa.

 

 Optimizmus veľké plus, 

 večne dobrá nálada, 

 pozitívne myslieť skús, 

 život, krásna balada.

Autor Peter35, 24.12.2021
Přečteno 178x
Tipy 6
Poslední tipující: Iva Husárková, Psavec, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ďakujem veľmi pekne.
Aj tebe krásne vianočné sviatky.

25.12.2021 07:12:59 | Peter35

Děkuji za milé přání.

25.12.2021 07:46:21 | mkinka

Moc hezky jsi napsal. A přeji provoněné vánoce.

24.12.2021 08:59:51 | mkinka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí