Sloboda

Sloboda

 

 

 

                      SLOBODA

 

 

 Hľadať ciele, hodnoty, 

 pre ľudstvo také podstatné, 

 to kus riadnej roboty, 

 bokom všetko ostatné.

 

 Kam zaradiť slobodu, 

 pri ceste žitím je to dar, 

 nejde len o náhodu, 

 veď nesloboda sťaby kar.

 

 Získaná nie zadarmo, 

 stála množstvo obetí, 

 nebolo to nadarmo, 

 pozor, ľahko odletí.

 

 Nie je daná, nie je istá, 

 vždy ju treba pestovať, 

 raz-dva je z nej troska hmlistá, 

 darmo potom banovať.

 

 Často veru pokrivkáva, 

 ako včera, tak aj dnes, 

 neslobodný pritakáva, 

 bez slobody život des.

 

 Statočný vždy na jej strane 

 obraňuje vzácnu česť, 

 lavíruje až na hrane, 

 k nebu dvíha ruky v päsť.

 

 Bez slobody život fádny, 

 v psote celý prežitý, 

 na nepokoj dôvod pádny, 

 sám sa cítiš ubitý.

 

 Už je čas sa rozhodnúť, 

 možností je viac na výber, 

 s mozgom, srdcom dohodnúť, 

 premysli si, dobre vyber.

 

 Zodpovednosť sa s ňou spája, 

 túžby, ciele, nádeje, 

 ak si sám, aj ak ste dvaja, 

 čakáš čo sa udeje.

 

 Pozor daj na chybný krok, 

 číha množstvo lákadiel, 

 škoda za trest sedieť rok, 

 drž sa správnych pravidiel.

 

 Nenechaj sa balamutiť, 

 slobody sa pevne drž, 

 kto ti len chce hlavu mútiť, 

 reakcie sa radšej zdrž.

 

 Slobodný do istej miery 

 jednotlivec môže byť, 

 ak úprimne v dobro verí, 

 ľahšie je na svete žiť.

 

 

Autor Peter35, 03.07.2023
Přečteno 75x
Tipy 10
Poslední tipující: šerý, Frr, Psavec, zde.neck, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Svoboda je sestrou lásky. Nemá čas na otázky. Jen v nás žije*

03.07.2023 14:28:01 | šerý

Tak, tak, pekne píšeš, súhlasím a ďakujem.

05.07.2023 09:01:55 | Peter35

Děkuji za čtení i podělení, Péťo.

03.07.2023 11:25:06 | mkinka

Rado sa stalo, vďačne a ďakujem.

05.07.2023 09:02:21 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí