Virtus

Virtus

Anotace: vázané verše

 

Muž, jenž stanul nad soutěskou patře v průrvu burácivých vod

a sám bez rozpaků v průtrži mračen z těla smývá prach,

ten marných strastí srdce z malodušné lásky neokusil hod

a z večera nad hřebeny hor tiše vítá západu slunce nach.

 

Virtus – to lidských vlastností z pramene mužné síly nejvyšší je ctnost,

z ní duch spravedlivý s umírněnou rozvahou poradit si umí

s každým zla účinkem – a natolik vábení mysli proradné je prost,

že prospěje i všude tam, kde pro žen strojenost životu se nerozumí.

Autor Zoroaster, 14.07.2023
Přečteno 113x
Tipy 6
Poslední tipující: mkinka, Kompik, šerý, Psavec, Žluťák
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí