Jít dál

Jít dál

Když nevíš

jak jít dál

jdi dál

 

Jen si vzpomeň na Lunu

Měsíc odloučený od matky

Taky na předky bojující za komunu

a na babičky mávající svými šátky

 

Kolik vymírání proběhlo

abys tu nyní mohl být

Kolikrát Pluto Slunce oběhlo

kolikrát byl Frantův pes bit

 

Kolik sedláků zažilo nouzi

nabízeli svá upocená, znetvořená těla

když bojovali Angláni s Francouzi

když Earhartová Atlantik přeletěla

 

Lajka se zavrtěla na své misi

šípy padaly na přední voj

onehdá, tehdy, kdysi

když vládl kníže Bořivoj

 

Když nevíš

jak jít dál

 

Germáni dobývali Paříž

Němci zase Polsko

Ježíše přibili na kříž

a pak vzkvétalo Mongolsko

 

Tvůj dávný předek

riskoval svůj vlastí krk

a jiný těžil ledek

a jindy zase český smrk

 

A i když se měli tihle špatně

tamti přišli o nový dům

a i když tihle žili marnotratně

rozdávali majetek Švédům

darmojedům, neposedům

dokonali ten svůj boj

 

A jak se tenhle obětoval

pro věc vlasti

A tamten sice spadl do pasti

ale skončili mu všechny strasti

A nebýt naší Vlasty

nebylo by tatínkovy slasti

 

A ten neměl dětí

sic spal s běhnou

Pak trápil se snětí

a další se snětí vzdechnou

 

A ty co děti neměli

můžeme na ně vzpomínat

protože i bez nich

 

by nestál nikdy Angkor Wat

Ty, já, on

a dalších lidí milion

 

 

Když nevíš

 

Nikdy jsi tu nebyl sám

Protože za tebou

stojí se vzpomínkou dějinnou

všechno samo sebou

 

Vždycky, když se něčeho bojíš

pochybuješ o svých kvalitách

na místě sedíš, ležíš nebo stojíš

balancuješ ve dvojakých realitách

tohle ti může neskutečně pomoc

Někdo ti dal moc

štafetový kolík

předal

tak si ho vem

a

jdi

s ním

k čertu

dál!

Autor Oto Pešer, 11.10.2023
Přečteno 103x
Tipy 7
Poslední tipující: Marťas9, Iva Husárková, Anfádis, Psavec, Ophelia81, mkinka
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí