Král Králů

Král Králů

  

 

Bděte, potomci dávných lidí, bděte.

Děti prvních Přemyslovců, Slavníkovců,

i dalších zapomenutých v čase.

Co by řekli, kdyby dožili konce konců?

 

Kam jsme to dopracovali, lide český,

moravský, opavský a slezský.

 

Kdysi otcové všech současných králů

nemají klidné spaní, nemají nebesa.

Nepotřebovali ustavičnou chválu.

Dnešní vládci se nepyšní jménem Přemysla.

Lvem, koněm, kopím, či růží snad?

Lživou dýkou historie bodnuti do zad.

 

 

Ta dnešní doba je dosti zvláštní

a zítřejší bude ještě zvláštnější.

 

V Elysejském paláci leží injekční stříkačka.

Ve Windsoru se denně peče francouzská bageta.

V Kremlu je zima jako v ruským filmu

a v Oválné pracovně nevyčistili skvrnu.

Je tam už přes dvě stě let, možná dýl.

Tyto místa jsou místem mnoha idyl,

ale kdo nakonec zůstane,

kdo z nich vyhraje,

kdo si bude mnout ruce?

Někdo z nich? Všichni?

Nebo někdo jiný?

Král Králů to ví

        xxx

 

Autor Penemue, 09.11.2023
Přečteno 189x
Tipy 11
Poslední tipující: Jarunka, IronDodo, Psavec, o3_gambit, Žluťák, Anfádis, Ondra, mkinka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Až mě zamrazilo při čtení Tvých veršů. Jenže co napsat....je to pravda.Zvláštní to dnešní doba-opravdu.
Tato báseň je hodna hlubokého zamyslení se...

25.11.2023 00:05:28 | Jarunka

Jsi jedna z mála, takže souzníme :)

25.11.2023 22:09:13 | Penemue

Jsem tomu ráda...

26.11.2023 11:01:21 | Jarunka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí