Tajomstvá

Tajomstvá

 

 

 

                     TAJOMSTVÁ

 

 

 Svet pod rúškom tajomstva

 pomaly sa otvára, 

 vstup do tajov kráľovstva 

 znanie zeme vytvára.

 

 Koľké veci neznáme 

 zisťujeme postupne, 

 jak málo toho poznáme, 

 ponížene, potupne.

 

 Existencia človeka, 

 spôsob vzniku planéty, 

 doba dávna praveká,

 prelet veľkej kométy.

 

 Čo veľkým vojnám na príčine, 

 čo ich vzniku predchádzalo, 

 že k úrodám len na nížine 

 po stáročia dochádzalo ?

 

 Čo sa týka človeka, 

 odjakživa krátko žije, 

 pravda smutná, odveká, 

 možno tým, že veľa pije.

 

 Skrývame sa za masky, 

 tvárime sa, že sme viac, 

 v skutočnosti len trosky, 

 hanbou, biedou posúdiac.

 

 Hráme sa na celebrity, 

 pes však po nás neštekne, 

 celý život v klamstve skrytý

 k pravde zriedka preriekne.

 

 S ovečkami v košiari, 

 nevytŕčať veľmi z davu, 

 duša krehká v požiari, 

 darmo lámať vlastnú hlavu.

 

 Hoc tu čosi veľmi smrdí, 

 necháš si to pre seba, 

 veď okolie stále tvrdí, 

 že nepôjdeš do neba.

 

 Ak tvoj pohľad odlišný 

 vyvoláva pocit hriechu, 

 odpor stáda prílišný,

 hodný iba sĺz či smiechu.

 

 Ak ti môžem poradiť, 

 tajomstvá si svoje stráž, 

 nechci všetko prezradiť, 

 sú len tvoje, to si váž.

 

 Aký je svet tajomný, 

 plný záhad, úkazov, 

 no chýba rešpekt vzájomný, 

 preto množstvo zákazov.

 

 

Autor Peter35, 01.12.2023
Přečteno 87x
Tipy 7
Poslední tipující: Psavec, Kubíno, mkinka, o3_gambit
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Ráda jsem se zastavila.mas v tom Peťo moudrost.

01.12.2023 13:22:24 | mkinka

Srdečná vďaka, Jíťo, pochvala potešila.

02.12.2023 15:25:18 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí