Moravské Pole

Moravské Pole

Anotace: Den sv. Rufa 1278

Moravské Pole

Plamenná orlice k válce se chystá, do bitvy táhne Přemysl král,
Na život na smrt, jen ta je jistá, snad není tu nikdo, kdo by se bál.
Železnou pěstí rozdrtit cizáky, ochránit vše, co svaté nám jest,
Bubny a polnice, hejtmanů řvaní, stojím tu s králem, jak velí mi čest.

Tam někde vpředu zní řinčení oceli, tam někde vpředu bije se král,
Tam někde vpředu za krve potoky, tam někde vpředu bojuje král.

Na Pole Moravské do bitvy táhnem, umřeme tam, kde přikáže král,
Lásce i životu dali jsme sbohem, my jsme ten Království Českého val,
Železná lavina krajem se valí, nad zemí stoupá zvířený prach,
Znavíme Chárona v té jeho kocábce, osud už leží na misce vah

Tam někde vpředu včele svých šiků, tam někde vpředu bije se král,
Tam někde vpředu nad horami mrtvých, tam někde vpředu bojuje král.

Řady už prořídly, smrtka tu řádí, tento boj krutý náš poslední jest,
Zem nasáklá krví, tou jejich i naší, a zrádný Habsburk má svoji lest,
Temnota blíží se, z nás nemnohý zbývá, Král rytíř nezlomen bojuje dál,
Cháron už nestíhá, nepřátel hordy, raději smrt než abych se vzdal.

Moravské Pole ta posvátná půda, svatého Rufa jest pekelný den,
Přemysl Otakar, král železný zlatý, ztrácí zde naději, život i sen,
K poslední jízdě pluky se šikují, do zkázy, do smrti vydal se král,
Železní páni Království Českého, vlající korouhve, poslední cval.

Tam někde vpředu včele svých šiků, na jízdu poslední vydal se král,
Tam někde vpředu včele svých věrných, tam hrdinskou smrtí zahynul král.
Autor Pandur Trenck, 11.11.2015
Přečteno 819x
Tipy 4
Poslední tipující: Markvart, danaska
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Úžasné, smekám hučku! A z doby Přemyslovské je pro mne o to poutavější! /ST/

15.01.2016 16:36:55 | Markvart

Je to pěkné - obsahem i formou. Když jsem si to četla nahlas - zněl mi rytmus té básně jako údery bubnů v kruté řeži. ST jasná volba.

11.11.2015 19:52:35 | danaska

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí