Protržená přehrada

Protržená přehrada

Anotace: smutná báseň co se odehrála v našem kraji 18. září 1916

Sbírka: Jizerské ozvěny, Skleněný déšť (výbor)

Slunce, jako zlatý knoflík přišitý na blankytnou košili
mne provází, když se torzem potloukám
vše, co přehrada způsobila, aniž bychom tušili,
tak v lesní samotě písni větru naslouchám

U Šoupátkové věže, pamětnici těch hrůz
k níž chodí turisté obdivovat zkázu hor
toho dne v září, jako by umlkl hlas Múz,
když síla vody nastavila svůj vzdor

Lesní dělník stačí ještě několikrát hlesnout
musí telegramem naposled varovat Desnou
,,Ryhle vysoko v lese protrhla se hráz -
utíkejte honem z města a zlomte vaz''

Valí se voda rychle, jako dravec ve výši
z kopců odnáší vše, co jí přijde do cesty
lidé v Desenském údolí běsnící živel slyší
a zbytek té hrůzy mi pověz ty
Autor Petr27, 18.02.2018
Přečteno 603x
Tipy 3
Poslední tipující: Iva Husárková, Anděl
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Petí.....jsi skvělý...

19.02.2018 07:16:57 | Anděl

Až z to běhá mráz po zádech...jsem z Desné

19.02.2018 02:01:18 | Čtverák

Je skvělé potkat na těchtto stránkách někoho z okolí :)

19.02.2018 16:43:27 | Petr27

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí