Měděný jezdec

Měděný jezdec

Anotace: Puškinovi

Měděnýma očima hledí na své město,

které za krutou cenu vystavěti dal.

Nohy má ve třmenech, a přesto

těžké jsou mědí, už je nikdy nevyndá.

chladný vítr už s vlasy měděnými

nepohne, už je víc nerozfouká.

Jakpak mu, Petru, asi je,

když z výšky bez mrknutí na Petrohrad kouká?

Je vězněm v měděném svém těle

a pouta jeho nejsou k vidění,

a stejně tak i ty v měděné cele

jsi příkazem a vlastním perem lapený,

když píšeš caru o carovi,

o jeho velkém předchůdci,

a před Alexandrovými slovy

se marně snažíš utéci.

když mezi řádky vepisuješ

svou pomstu tomu vladaři

a přitom hrůzou krev ti tuhne,

jak car se na to zatváří.

Jsou krásné domy Petrohradu,

jsou krásné jeho kanály,

ty, bys odhalil všem pravdu,

jsi cara svého ošálil.

Autor Abeekr, 18.11.2021
Přečteno 275x
Tipy 5
Poslední tipující: Friday, Sonador, Iva Husárková, šerý
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Puškina mám moc ráda. měj krásný den. :-))

19.11.2021 03:28:29 | Iva Husárková

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí