Zima

Zima

Anotace: Morana, zimní skřet, los, led, hřích, srdce, změna, léto.

Mrazivým vichrem unášen je zimní skřet,
v bezvětří mu poslouží statný losí hřbet.
Krajem on závist rozsévá,
ledovými slzami zem prolévá.

Slzy bezcitnosti z očí jeho prýští,
nejedno teplé srdce oběti po čase roztříští.
Tu moc mu vštěpila Morana,
tu a tam změněná v havrana.

Živí se hříchy nečistých bytostí,
jejichž černé svědomí ji skvěle pohostí.
Srdce lidská v podobě tříště ledové,
chroupe v temných nocích jak' jerky skopové.

Změna však nastává v čase,
kdy Morana se v zem změní zase.
V období letním slaboučkou bohyní,
Vesna se stává všemocnou vládkyní.

Skřetí vzlyk rozpadá se v povětří,
šrámy na hřbetech losů Vesna ošetří.
Z bičů jim zbyly rány plné zaschlé krve,
ty zhojí se účinky bylin napoprvé.

Zem léto plně slaví,
Moranu pryč řeka plaví...
Autor JoZi, 02.07.2016
Přečteno 399x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí