Branec

Branec

Klidnou hladinu loďka čeří.
Stařík se vydal pro večeři,
snad moře poklady své vydá
a v síti skončí ňáká ryba.

Náhle se moře rozestoupí.
Poseidon? Ale ne, vy hloupí,
na báje věří jenom nicka.
Ponorka. Zřejmě americká.

Ten příběh radši vezmu hopem.
Ta chvíli točí periskopem,
a potom (jak to dělá dycky)
odpluje. O, jak idylický.

Po chvíli zas se voda vaří.
Ponorka. „Zdravstvuj komisaři!“
poslušně stařík rukou mává,
když z útrob vynoří se hlava.

Ta patří nějakému branci.
„Nebyli zdes amerikánci?
A kudá pluli, skažítě mi,
pomozte svojí rodné zemi.“

Stařík vzpomene mladá léta,
když na křižníku přes půl světa,
ve službě nesmělo se chrápat:
„Pluli na jiho jiho západ!“

Rusko je velké. Má to háček.
Odveden chytrý i prosťáček,
ne vždy je však čas na výuku.
„Nemachruj! Ukaž! Nemáš ruku?“
Autor praetorian, 07.05.2020
Přečteno 205x
Tipy 18
Poslední tipující: Majda, JC senior, Iva Husárková, Dreamy, Martinecka23, Frr, jenommarie, Donne, Isla, vojtěška, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

... ty ale máš ruku,
která umí...!!
**

08.05.2020 10:49:14 | JC senior

:-) :-) :-) hrdinný byl dost, přiznal svou blbost :-)

07.05.2020 14:19:25 | Martinecka23

Po první sloce, škoda, čekala jsem příběh starce od Hemingwaye :) Tenhle má ale také své zkušenosti :)

07.05.2020 08:16:35 | Isla

jako něco vážnějšího? Ode mě? To dávám max. jednou tejdně .)))

07.05.2020 12:57:46 | praetorian

kapitán achab

07.05.2020 08:12:55 | vojtěška

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí