POTULKY PO MORAVĚ 4

POTULKY PO MORAVĚ 4

KACÍŘOVA SPOLEČNICE
(HUSLENKY)

Leže v obci Huslenky
po záchvatu pakostnice
otázal se Hus Lenky,
zda-li s ním chce do Kostnice.

Lence se moc nechtělo,
na což Mistr pravil suše:
„Doma klidně nech tělo,
stačí mi tvá hříšná duše!“


PŘÍTEL BÁSNÍKŮ A SBĚRATEL DREZÍN
(NÁMĚŠŤ NAD OSLAVOU A NÁMĚŠŤ NA HANÉ)

Z Náměště do Náměště
cestoval jsem drezínou
s Otokarem Březinou;
tu drezínu mám ještě.
Říšské dráhy prominou.


OÁZA KLIDU
(HALENKOV)

Chceš-li bydlet na venkově,
nebo přímo na vesnici,
kup si barák v Halenkově,
zachovalou dřevěnici,
dřevěnici s červotočem,
co po nocích chodby hloubí...
Diskutovat není o čem:
na vsi klid se s tichem snoubí!


OSTUDA PUNKOVÉHO HNUTÍ
(HORNÍ LIDEČ A LIDEČKO)

Z Lidče do Lidečka
šel pankáč pěšky,
měl boty „hádéčka“
a v číru vešky.

Z Lidečka do Lidče
pankáč se plazil,
byl jak to dobytče,
pověst si zkazil.


NAMETENÁ ČARODĚJKA
(MOHELNICE)

Ve městě Mohelnice
žila prý kouzelnice,
která, než zakouzlila,
vždycky se vodkou zlila.


S KUMPÁNEM ZE LHOTY PROPIL JSEM KALHOTY
(FRANCOVA LHOTA)

Na cestách do Francovy Lhoty
za léta prošlapal jsem boty,
v nichž jsem tam přeskakoval ploty,
výčitkám ukopával hroty...
Nedbaje vedra, zimy, sloty
často jsem navštěvoval France,
jehož jsem znával jako brance:
s flaškou mě vítal ve své brance,
pak jsme šli chlastat třeba k Fance,
Ance či Dance nebo Hance,
potažmo k Mance nebo Blance;
u jiných taky byla šance
pro mladé pijany a kance,
co znají všechny druhy tance
a mají tučné konto v bance
(tenkrát jsme měli peněz rance);
pokaždé vyšel aspoň plán C...
A to je vše na této stránce.
Autor Neklan, 12.08.2020
Přečteno 149x
Tipy 11
Poslední tipující: Emily Říhová, Marten, vojtěška, Psavec, Lighter, šerý, Frr, praetorian, Tomcat
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí