Báseň

Báseň

 

 

 

                              BÁSEŇ

 

 

 Pomaličky hľadať rýmy,

 do pekných veršov uhladiť,

 pochváliť aj karhať nimi,

 ľudskú dušu pohladiť.

 

 Činnosť je to náročná,

 vyžaduje mnoho času,

 mysľou ťažko prietočná,

 písmo sťaby partner hlasu.

 

 Básňou haniť neprávosť,

 ukazovať miesta slabé,

 výhovorky, neznalosť,

 klamstvá a či plány chabé.

 

 Báseň ako letný vánok 

 zľahka myseľ osvieži,

 stačí málo, zopár stránok,

 s chuťou k tebe pobeží.

 

 Potenciál má vnútri skrytý,

 chutí cudne, tajomne,

 odkaz veľký v sebe vrytý,

 s túžbou spätý vzájomne.

 

 Občas ostrá ako nôž,

 inokedy láskavá,

 sem-tam drzá ani voš,

 či noblesou blýskavá.

 

 Vie opantať celé masy,

 vzbudiť túžbu, nadšenie,

 či posmeliť davu hlasy,

 elít našich strašenie.

 

 Je viac než len dobrý hosť,

 v každom srdci vítaná,

 energie aj sily dosť,

 v marazme tak pýtaná.

 

 Báseň sťaby liečivo,

 veľkú bolesť utlmí,

 hodnotná jak učivo,

 zloba rýchlo prehrmí.

 

 Odkrýva i ďalšiu tvár,

 karhajúco- kajúcu,

 preukáže krivdu, svár,

 pravdu v sebe majúcu.

 

 Silná ani autorita,

 preukáže bez strachu,

 ilúziou je prosperita,

 smerom priamo ku krachu.

 

 Slová mocné, pravdivé,

 darmo oči zatvárať,

 ilúzie klamlivé,

 básňou radosť vytvárať.

 

 

 

 

Autor Peter35, 01.01.2021
Přečteno 250x
Tipy 6
Poslední tipující: Emily Říhová, Iva Husárková, Frr, mkinka
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

V každé básni co se skrývá?
Jen se začti, každá je živá...
Moc hezké Petře... šťastný nový rok :)

03.01.2021 23:09:37 | Emily Říhová

Ďakujem krásne. Aj ja prajem šťastný a veselý nový rok 2021

04.01.2021 06:00:12 | Peter35

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí