naše loď

naše loď

Anotace: nevšední chvíle z všedních dnů

vlajky z barevnýho prádla
plachty z bílejch cích
kosatka z prostěradla
a vítr ještě spí
ráhna jsou němá
žádná plachta napnutá
nemáme pokoje, loď nemá
každýmu koutku říkáš kajuta
trochu kávy z dalekejch cest
zásoby z cizejch zemí
schovaný v suchu
v dřezu špinavý nádobí
nic se nehejbá
všude klid
je bezvětří a zase sami
bez břehů
kam by se dalo vystoupit
nic se nehejbá
ani tak ani sem a ani tudy
jen tvoje hruď, jak dejcháš
kéž by se tak hnuly vlny
ty kapitán a já tvůj první důstojník
přísahám ti věrnost, žádnou vzpouru
ty jen říkáš dík
a už nahá divoká, jak ženy maorů
a jinejch kmenů, o kterejch jsme snili
stejně jak obyčejnejm jídlům
dáváme cizí jména
v jazyku, kterým lidi dávno nemluvili
leda z horečky nebo ze snů
ve vzduchu rozhoří se žena
Autor kulishak, 01.10.2005
Přečteno 313x
Tipy 2
Poslední tipující: Marfuša
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Teda, u tebe jsem narazila na poklady! Blahopřeji.
Umíš

23.10.2008 13:31:00 | Marfuša

Tato báseň ve mně - a to zcela bez jakýchkoliv mistrózních obratů - nechala silný ale opravdu silný průlom... Píšeš to s takovou samozřejmostí, ale přitom je to neobyčejné. Píšeš prostě zvláštně; to s jakou vytrvalostí skládáš verše do kupy a necháváš v každém koutku oka čtivé jméno; neuvěřitelná spojení!

01.10.2005 18:20:00 | Jasmin de Paris

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí