Vyznání Karlu Hynku Máchovi

Vyznání Karlu Hynku Máchovi

Anotace: Když jsem byla v osmé třídě, moje spolužačky nosily v peněžence fotku Vaška Jelínka z Luneticů, já podobiznu Karla Hynka Máchy :-D PS: Dneska už si ho tak neidealizuju, ale stejně měl něco do sebe - mimo to, že byl geniální :-D (snad ho má báseň neurazí)

Karle Hynku Mácho, miluji Vaše umění,

měl jste od Boha nadání, výjimečný dar,

jste pan básník, to už nikdo nezmění,

Vaše jméno neztratí se v mlze šedých par.



Karle Hynku Mácho, miluji Vaše básně,

vždy si je ráda pročítám před spaním,

je v nich tolik lásky, smutku a vášně,

Vašemu obrovskému talentu se ukláním.



Karle Hynku Mácho, miluji Vaše prózy,

jsou plny zvláštních, srdcervoucích vět,

Vy jste byl buřič, nebyly to jen pózy,

bojoval jste za svobodu a za lepší svět.



Karle Hynku Mácho, miluji Vaše kresby,

toulal jste se po krajích krásných jako sen,

stal jste se obětí osudu či snad kletby,

když měl jste svůj pohřeb ve svatební den.



Karle Hynku Mácho, miluji Vaši duši,

byl jste jako pták Fénix, jediný na Zemi,

už uvadl květ života ve Vaší nůši,

však Vaše velké dílo je věčné, věřte mi.



Karle Hynku Mácho, miluji Vás celého,

opuštěn, nikým nepochopen ve své době,

nevyslyšen hlas Vašeho volání smělého,

já Vás chápu, proč už dávno ležíte v hrobě?

(13.8.2008)
Autor NigarKalfa, 10.02.2023
Přečteno 107x
Tipy 8
Poslední tipující: Psavec, mkinka, šerý, Marten, Kan, kozorožka, Fialový metal
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Trochu popisné, ale tématem blízké, velmi si Máchy vážil jeden geniální český básník Zbyněk Hejda, doporučuju ho zažít!

01.01.2024 13:54:57 | Matahaja

Pojem K.H. Macha, je krásný český kus lokality, na které lze stále vystavět nádhernou poezii.
Hezký povšim N.K*

10.02.2023 15:30:35 | šerý

...Dalekáť cesta má! Marné volání!...bylo kdysi mý puberťácký heslo do života...;-)takže máchovský vyznání chápu...povedený.

10.02.2023 14:41:13 | Marten

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí