ABECEDA

ABECEDA

Abeceda,

to přece není žádná věda,

ale tobě běda,

když ji nebudeš znát,

tak se ti může klidně stát,

že ti pětku budou do žákovské psát.

 

Ve škole se s ní začíná,

každý ji dodnes v paměti má.

 

Ve slabikáři se dočtete, že :

A je stan anebo stříška,

B dvě vypasená bříška,

C je měsíc, rohlík, srp,

D půl broskve někdo slup,

E je hřeben vylámaný,

F semafor porouchaný,

G je rohlík bez špičky,

H postýlka Haničky,

CH je měsíc u postele,

I pravítko učitele,

J je převrácená hůl,

K sněhové vločky půl,

L je klika u dřevníku,

M dva stany táborníků,

v N em přišlo o nohu,

O je koláč z tvarohu,

P je prapor na mávání,

R je šašek pro zasmání,

S je zatočený had,

T stoleček, prostírat !

U je mísa na knedlíky,

V je váza z keramiky,

Y vidlice na práček,

Z je značka zatáček.

 

A tímto písmenem to vlastně končí,

pokud teda pominu háčky a čárky,

to jsou ty zobáčky a párky.

Autor Vladislav, 16.11.2022
Přečteno 248x
Tipy 5
Poslední tipující: M.A.Rek, Stanislav32, šerý, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Vida! Už jsem na toto hravé pravidlo málem zapoměl. Díky, za milé připomenutí.*

16.11.2022 12:03:34 | šerý

Není zač :-)

16.11.2022 12:30:52 | Vladislav

D jako děkuji :-)

16.11.2022 11:26:28 | Vladislav

Hele, proč ne, D jako dobrý .)

16.11.2022 11:02:53 | Constantine

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí