Monolog u převozníka.

Monolog u převozníka.

Anotace: K této básni mě inspiroval film o, stručně řečeno, kontrastu života a starostí lidí v tzv. vyspělých zemích a lidí tzv. třetího světa, lidí v utečeneckých táborech. Ten film se jmenuje Hranice zlomu. Doporučuji vidět.

Monolog u převozníka.

Když končí život na tomto světě
recitovat básně bude stejné
jako říkat kolik je hodin
umírajícímu.

Nikdy jsem necítil mrtvolný zápach
jen zápach zvadlých květin
jež v podvědomí budou žít dál
protože jim nemůžeme odepřít
jejich pohaslou krásu
která nezmizela
jen od nich poodešla
a zatímco ony končí mezi odpadky
jiné teprve začaly zdobit stoly smrtelníků
co v úžasu nad jejich půvabem pronáší :
„To jsou ale neopakovatelné barvy.“

Neopakovatelné mořské vlny
nedají vydechnout útesu
melodie vodního nárazu
je pokaždé trochu jiná
a i kdybys chtěl postihnout tu
co právě zazněla
dříve než se stačíš otočit
přijde zase jiná…
Autor Martin Vodňanský, 11.05.2005
Přečteno 264x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí