Na Dušičky

Na Dušičky

Anotace: Čas strašně letí, táto...

Odpočinutí všem,
co tady spočinuli.
Klid nejen těm,
co Boha neminuli.

Zas po roce.
Snad aby se neřeklo.
Pár vzpomínek,
co jsme si vylepšili.
Či proto,
aby příbuzní viděli.
Závody o největší chryzantému.

Občas mezi nimi,
jak monolit,
duše k smrti smutná
ze smrti.
Potkalo ji to nedávno.
Poznáte ji.

Netlachá s tetkou z Moravy,
hlasitě se nesměje,
nesleduje hodinky,
ani nedrží mobil u ucha
- hlasitě trapné,
i kdyby nešlo o hřbitov.

Většinou sama,
ve smutku,
tvář strhanou,
oči k zemi,
kytičku balenou
záplavou slz,
co došly.

V duchu křičí :
,,Proč si nám to udělal ?“
Trochu paradox.
Neudělal to snad sobě ?

A pak u čerstvého hrobu,
i když někdy ani rok nestačí
- výročí bývají zlá,
jen tiše stojí.
V duchu se znovu
ptá,
vzpomíná,
zlobí se na něj,
modlí se.

Zamést listí,
vlastní dlaní ledovou
stejnou jak deska z granitu.
Kytka do nohou
a do čela svíce.
Škrtnutí sirky.
Povzdech.
A ticho.

Pak pryč.
Zbaběle.
Kapesník u očí
ji vyčleňuje z toho davu
smutečních profíků.

A kdo ji vidí,
chápe.
Trochu se zastydí,
že se směje nahlas.
Někdo si
s pohrdáním pomyslí:
Co Ty o tom víš ?
Čas je omluva
i lék na svědomí.

Za rok nashledanou.
Autor spare, 02.11.2007
Přečteno 342x
Tipy 8
Poslední tipující: cevert, isisleo, Psavec, Chancer, WhiteSkull
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

krásně jsi to napsala, čas omluvou a lékem na svědomí...snad každým dnem si vzpomenu. 1*

05.11.2007 08:14:00 | cevert

Chodit jenom na dušičky, protože se to dělá, je málo.

02.11.2007 18:34:00 | Psavec

Dušičky jsou výjimečný den...měli bychom udělat pro duše zemřelých všechno co můžeme, protože i my je jednou budeme následovat a budeme potřebovat milost!

02.11.2007 16:37:00 | Chancer

...není to málo ...za rok ...co takhle každý den ...v srdci ...

02.11.2007 15:07:00 | WhiteSkull

... radím chodit častěji ...
... no jo ... jenže já rady nedávám ...
... smutná cesta ... vím ...

02.11.2007 14:02:00 | Marcella

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí