Nemám ráda

Nemám ráda

Anotace: Nemám ráda plastové hudební nástroje, kovové skříňky ani knihy tak brakové, že po prvním přečtení je mám chuť vyhodit. Krajní mez mé negace vůči světu :o)

Nemám ráda věci
které lze konkretizovat
politizovat
umravnit
zrušit
podplatit
nalakovat na růžově lesklo
nakamuflovat
dovést do stylu funkcionalismu

Nemám ráda věci
které tak jako tak
jsou dokonalé
a strašně snadno rozebratelné na kousky
a smontovatelné se mnou
ke kterým jsou náhradní díly
a je jich spousta

Nemám ráda věci
které nevyklíčily
nenarodily se
nenarostly
nevoní
a nemají duši ani minulost

Nemám ráda věci
dovážené v polystyrenových krabicích
obsahující měděné drátky
koupené na leasing
a rozbíjející se hned po záruce

Hlína je sice studená
ale voní a čistí a rodí
a až odejdu vezme mě zpátky
Nevyšoupne mě až se rozbiju
nevymění za nějakou jinou dceru
i když nás má miliardy
Vezme mě do náručí
a jako každé své dítě mě ukolébá
než se zase probudím
Přečteno 278x
Tipy 9
Poslední tipující: pejrak, drsnosrstej kokršpaněl, simsa, hanele m., Lisa.Ginmi, KuříNožička, LisSe
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Čím víckrát tu báseň čtu, tím se mi zdá lepší (nebo se s ní jen časem stále více stotožňuji) Zajímevé, nejvíc mě oslovil verš:
"nemám ráda věci
ke kterým jsou náhradní díly
a je jich spousta"
Nějak se mě to uvnitř dotklo. k ničemu pořádnému totiž náhradní díly ještě vyrobeny nebyly. A je to tak dobře ;-)

02.02.2008 18:28:00 | Lisa.Ginmi

Nemám ráda věci
které nevyklíčily
nenarodily se
nenarostly
nevoní
a nemají duši ani minulost

tahle část a ten konec o hlíně by mi - jako poetický manifest - úplně stačily :o)

20.01.2008 11:48:00 | hanele m.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí